VIŠE NEMA ODUGOVLAČENJA: Ljudska noga mora da kroči na Mars do 2033. godine
Foto: Profimedia, 0330128043

NASA se obavezala

VIŠE NEMA ODUGOVLAČENJA: Ljudska noga mora da kroči na Mars do 2033. godine

Planeta -

Iako se godinama budžet Američke svemirske organizacije smanjivao, ove godine Kongres Sjedinjenih Američkih Država odlučio je da prihvati basnoslovan budžet namenjen potrebama istraživanja svemira.

NASA će tako ove godine imati na raspolaganju neverovatnih 19.5 milijardi dolara, ali sve to pod uslovom da do 2033. godine čovečanstvo napokon poseti Mars.

Iako je NASA plan ljudske misije na Mars već planirala, novi dokument "Nasa Transition Authorisation Act of 2017", koji je prihvatio Kongres stavio je poseban naglasak na ovaj zahtev.

Jednoglasnom odlukom članovi Kongresa su, praktično, prvi put od 2010. godine na ovakav način podržali program istraživanja svemira, a ne očekuje se da će do blokiranja ove odluke doći ni u administrativnim odeljenjima. Ipak, sve to vuče ogromne posledice ako istraživanja ne dovedu do toga da ljudska noga kroči na Mars do 2033. godine.

Usvojeni dokument je vrlo detaljan u smislu usmeravanja NASA resursa. Aktivnosti ove svemirske agencije moraće da budu usmerene na razvoj i planiranje ljudskih programa istraživanja.

NASA će do 1. decembra ove godine morati da predstavi razvojni plan programa.

(radiosarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track