VLAST NAŠLA SPISKOVE PUČISTA: Krenuo lov na članove Gulenovog pokreta
Foto: Reuters

Haos u Turskoj

VLAST NAŠLA SPISKOVE PUČISTA: Krenuo lov na članove Gulenovog pokreta

Planeta -

Turske vlasti uputile su upozorenje granicama i aerodromima da bi članovi pokreta Fetulaha Gulena mogli da pobegnu iz zemlje posle pokušaja puča u Turskoj.

Turska agencija Anadolija je navela da su vlasti otkrile planove i pronašle spiskove na kojima su navedena imena osoba koje bi bile komandanti i njihovi zamenici za vreme vanrednog stanja, ako udar uspe.

Novoimenovani vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Umit Dundar rekao je da je vojska odlučna da očisti redove Gilenonovog pokreta.

Pravni zastupnik Vlade Turske Robert Amsterdam rekao je da "postoje indicije direktne umešanosti" Gulena, koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama, u pokušaj državnog udara.

Robert Amsterdam je rekao da su on i njegova firma "u više navrata pokušali da upozore Vladu SAD" na pretnju koju predstavljaju Gulen i njegov pokret.

Pokret Fetulaha Gulena negirao je noćas umešanost u pokušaj državnog udara u Turskoj. Gulen je bio optužen za pokušaj svrgavanja vlade i ranije ove godine mu je suđeno u odsustvu.

Foto Rojters
Foto Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track