VOJSKA SAD I CIA ČINILI RATNE ZLOČINE? Haška tužiteljka: Bilo je torture, okrutnosti, silovanja...
Foto: AP

Ozbiljne optužbe

VOJSKA SAD I CIA ČINILI RATNE ZLOČINE? Haška tužiteljka: Bilo je torture, okrutnosti, silovanja...

Planeta -

Američka vojska i CIA su možda počinili ratne zločine u Avganistanu "okrutnim i nasilnim" ispitivanjem zatvorenika u periodu između 2003. i 2014, izjavila je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatou Bensouda.

Predstavljajući rezultate duge preliminarne istrage o zločinima u Avganistanu, ona je rekla da se čini da su talibani, avganistanska vojska i američke snage, kao i CIA, počinili ratne zločine.

Ovo je prvi put da se iznose navodi o "ratnim zločinima mučnjem i zlostavljanjem od strane američke vojske razmeštene u Avganistanu, kao i u tajnim zatvorima CIA", prenosi AFP.

Fatou Bensouda (Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira)
Fatou Bensouda (Foto: Printscreen YouTube/Al Džazira)

Postoji "razumna osnova da se veruje da su tokom ispitivanja ovih pritvorenika... Pripadnici američkih oružanih snaga SAD i CIA primenjivali tehnike koje se mogu izjednačiti sa činjenjem ratnih zločina torture, okrutnog postupanja, silovanja, što predstavlja atak na lično dostojanstvo", rekla je Bensouda.

Ratni zločini koje su navodno počinile američke snage "nisu izolovana zlostavljanja nekoliko pojedinaca", naglasila je ona, dodavši da su, kako se čini, ti navodni zločini počinjeni kao deo "politike ili politika sa ciljem prikupljanja informacija primenom tehnika ispitivanja koje uključuju okrutne ili nasilje metode".

Cilj je, prema rečima haške tužiteljke, bio da se "podrže američki ciljevi u konfliktu u Avganistanu".

Bensouda: Cilj ratnih zločina bio da se podrže američki ciljevi u konfliktu u Avganistanu (Foto: AP)
Bensouda: Cilj ratnih zločina bio da se podrže američki ciljevi u konfliktu u Avganistanu (Foto: AP)

Kako je precizirala, najmanje 61 pritvorenik bio je predmet "mučenja i okrutnog postupanja" od strane američke vojske u Avganistanu od 1. maja 2003. do 31. decembra 2014. godine.

"Članovi CIA" takođe su izgleda "najmanje 27 pritvorenih lica izložili mučenju, okrutnom postupanju i silovanju na teritoriji Avganistana", kao i Poljske, Rumunije i Litvanije u periodu od decembra 2002. do marta 2008. godine, navela je haška tužiteljka.

Tokom podnošenja godišnjeg izveštaja članicama suda, Bensouda je rekla da će neminovno odlučiti da li će od sudija zatražiti dozvolu da pokrene punu istragu.

Američke snage u Avganistanu (Foto: AP)
Američke snage u Avganistanu (Foto: AP)

Ako to učini, biće to jedna od najsloženijih i kontroverznijih istraga dosad, navodi francuska agencija.Mada SAD nisu ratifikovale osnivački Rimski statut suda, ovakva istraga bi prvi put izložila američku vojsku istrazi Međunarodnog krivičnog suda.

Međutim, male su šanse da neki američki vojnik završi na optuženičkoj klupi u Hagu, navodi AFP i dodaje da je Vašington uvek nastojao da zaštiti svoje snage od međunarodnog krivičnog gonjenja.

Međunarodni krivični sud uspostavljen je u Hagu 2002. godine kako bi sudio odgovornima za najteže zločine za šta nacionalni sudovi nisu sposobni ili voljni da sude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track