VRHOVNI SUD HRVATSKE ODLUČIO: Branimir Glavaš se ne vraća u istražni zatvor
Foto: Fonet

Porazno

VRHOVNI SUD HRVATSKE ODLUČIO: Branimir Glavaš se ne vraća u istražni zatvor

Planeta -
Isti sud koji je ovog optuženog za ratne zločine nad Srbima pustio na uslovnu slobodu i koji odbija zahtev tužilaštva da ga vrati u zatvor treba i da donese konačnu odluku u slučajevima "garaža" i "selotejp"

ZAGREB - Branimir Glavaš ne vraća se u istražni zatvor, pošto je Vrhovni sud Hrvatske odbio žalbu Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu koje je tražilo da Glavaš iza rešetaka čeka pravosnaznu presudu slučajeva poznatih kao "Selotejp" i "Garaža", u kojima je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima na području Osijeka.

Ova odluka doneta je gotovo dva meseca otkako je Glavaš pušten na uslovnu slobodu, a u petak je dostavljena Županijskom sudu u Zagrebu. Pošto je preuzmu Glavaševi advokati i predstavnici tužilaštva, odluka će biti i zvanično objavljena uz argumentaciju, piše Novi list.

Glavaš je većinu kazne od osam godina zatvora već odslužio u zatvoru u Mostaru, a presudu je ukinuo Ustavni sud Hrvatske. Pošto je Ustavni sud u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog sudam kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku Glavaš nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Po ukidanju presude, Glavaš se vratio u Hrvatsku, gde je uhapšen da bi čekao prvaosnažnu presudu na tamošnjem sudu, podseća Hina. Posle 26 dana zatvora i zatvorske bolnice, gde je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. marta pustilo vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda, a na tu odluku se Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno tužilaštvo tražeći da Glavaš bude ponovo vraćen u istražni zatvor.

Vrhovni sud mora doneti i konačnu odluku u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track