ZAHAROVA O BUDUĆNOSTI ODNOSA MOSKVE I VAŠINGTONA: Dajmo Trampu šansu, tek je počeo
Foto: Profimedia

Ruska ruka pomirenja

ZAHAROVA O BUDUĆNOSTI ODNOSA MOSKVE I VAŠINGTONA: Dajmo Trampu šansu, tek je počeo

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp tek je počeo da rukovodi zemljom i treba mu dati šansu da poboljša odnosa sa Rusijom, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova u intervjuu internet-portalu „Jahu“

„On (Tramp) tek počinje. Dajte mu šansu“, izjavila je Zaharova, odgovarajući na pitanje zašto se od dolaska Trampa u Belu kuću odnosi između dve zemlje se nisu popravili, uprkos očekivanjima.

Zaharova je pretpostavila da je problem posledica političkog kursa kog se držala prethodna američka administracija na čelu sa Barakom Obamom.

„Možda je to povezano sa ideologijom predsednika Obame da Vašington dominira u svetu. Možda je stvar u tome. Nismo uradili ništa da bi se odnosi pogoršali. Mi smo veoma zainteresovani da razvijamo odnose sa SAD u različitim oblastima“, naglasila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ona se složila sa mišljenjem državnog sekretara SAD Reksa Tilersona koji je za vreme posete Moskvi ovog meseca izjavio da se bilateralni odnosi između Moskve i Vašingtona nalaze na najnižem nivou.

„Slažem se s tim. Mi smo mnogo puta ponovili da pogoršanje odnosa nije u interesima naših naroda“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da Moskva i Vašington imaju sve mogućnosti za ubrzavanje normalizacije odnosa.

„Teško je reći da trenutno postoji neka superpozitivna dinamika. Rekla bih da postoji primarni pogled na to kako i gde bismo mogli da počnemo da sarađujemo. Ali, po mom mišljenju, postoje sve mogućnosti kod svih strana da se ovaj posao ubrza nekoliko puta“, rekla je ona.

„Što se nas tiče, nema problema. Mi potpuno razumemo šta se dešava na drugom kraju. Na drugom kraju postoji politička borba, postoji političko pregovaranje, postoji politička borba političkih protivnika i za budžet i za distribuciju mogućih portfelja i, što je najvažnije, za sfere uticaja. Stoga je ta strana ograničena u svojim postupcima“, dodala je Zaharova.

On je smatra nedopustivim raketni udar SAD po avio-bazi u Siriji, jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

(Sputnik)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track