ZBOG PRSKANJA SUZAVCEM DAME U CRVENOM: Turski policajac mora da zasadi 600 stabala
Foto: Profimedia

Ironična kazna

ZBOG PRSKANJA SUZAVCEM DAME U CRVENOM: Turski policajac mora da zasadi 600 stabala

Planeta -
Turski policajac, čije je napad suzavcem na ženu u crvenoj haljini postao simbol ustanka protiv vlade 2013. godine, proglašen je krivim za kršenje pravila službe. Sud mu je izrekao uslovnu kaznu i naredio mu da posadi 600 stabala, koje će morati da zaliva pola godine

ISTANBUL - Istanbulski sud osudio je policajca Fatiha Zengina na 20 meseci zatvora, koje će služiti samo u slučaju ponavljanja prekršaja u idućih pet godina.

Policajac će u okviru rada za opšte dobro morati da posadi 600 stabala – i biće odgovoran za njih tokom prvih šest meseci nakon sadnje. Sejda Sungur, "dama u crvenom" s kosom koja je vijorila na mlazu suzavca kojim joj je Zengin nemilosrdno prskao lice, postala je ikona protiv vladinih demonstracija koje je pre dve godine pokrenuo plan novog razvoja parka Gezi u središtu Istanbula.

Njena fotografija se brzo proširila društvenim medijima, odmah je počela da se pojavljuje na plakatima, bedževima i nalepnicama i postala glavni simbol demonstracija koji su zahvatili čitavu zemlju. Zengin je optužen zbog prekomerne upotrebe sile, a tužioci su tražili kaznu zatvora od tri godine. Konačna kazna čini ironičnom, jer je država na kraju ugušila demonstracije kojima je cilj bila reakcija na plan za uklanjanje zelenila iz parka Gezi, pod izgovorom da više "nemaju nikakve veze s drvećem".

U talasu demonstracija koje su obeleženi masovni sukobi s policijom, poginulo je jedanaest osoba, a više od 8.000 je povređeno.

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track