ŽELE DA SE SVE RAŠČISTI: Republikanci podržavaju poziv na istragu o Flinu
Foto: Reuter 14.02.2017.

Flinova ostavka

ŽELE DA SE SVE RAŠČISTI: Republikanci podržavaju poziv na istragu o Flinu

Planeta -

Vodeći članovi američke Republikanske partije pridružili su se pozivima za obimnu istragu protiv bivšeg savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkl Flina, zbog njegove povezanosti sa Rusijom.

Majkl Flin koji je u ponedeljak uveče podneo ostavku zbog tvrdnji da je razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama protiv Rusije, pre nego što je Donald Tramp stupio na dužnost, u početku je negirao te tvrdnje a prvobitno ih je javno demantovao i potpredsednik Majk Pens.

Prema američkom zakonu, privatnim licima nije dozvoljeno da vode diplomatske razgovore.

Portparol Bele kuće Šon Spajser u utorak je potvrdio da je predsednik SAD Donald Tramp znao nedeljama unazad da je bilo problema sa telefonskim pozivima Rusiji, međutim pozivi na nezavisnu istragu naišli su na hladnu reakciju nekih starijih republikanaca.

Republikanski senator Džon Mekejn rekao je da je ostavka Majkla Flina "zabrinjavajući pokazatelj disfunkcije trenutnog aparata za nacionalnu bezbednost", što postavlja i pitanje o Trampovim namerama prema Rusiji.

Republikanski senator Roj Blant, zatražio je istragu i o navodnim vezama Trampa i ruskih zvaničnika, a istragu je zatražio i drugo rangirani republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin.

U međuvremenu, predsednik Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Dejvid Nunes, takođe republikanac rekao je novinarima da bi on voleo da istraži curenje informacija koje je dovelo do Flinove ostavke, kao i da bi FBI trebalo da objasni zašto su Flinovi razgovori bili snimani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja