ZLOGLASNI BOSANSKI KLAN PAO U ŠPANIJI: Kako je banda trgovala ženama i terala ih na pljačku
Foto: Youtube/Printscreen

Trgovina ljudima

ZLOGLASNI BOSANSKI KLAN PAO U ŠPANIJI: Kako je banda trgovala ženama i terala ih na pljačku

Planeta -

Članovi “Bosanskog klana” koji su uhapšeni u Španiji, trgovali su mladim ženama i maloletnicama, razmenjujući ih i za oko 5.000 evra, nevela je nacionalna policija Španije.

Španska policija uhapsila je nedavno u Barseloni 16 članova bande koja je iz Bosne i Hercegovine krijumčarila žene i decu i prisiljavala ih da pljačkaju u metrou i turističkim mestima po Španiji, na jugu Francuske i u Italiji, saopštila je u ponedeljak policija u Madridu."Bosanski klan” u Španiji je organizacija sastavljena od nekoliko porodica poreklom sa područja BiH. Španska policija napominje kako je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovedao. Ispod njega su bile dve grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena. Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloletnice obučavajući ih kako da džepare. Maloletne devojke su pljačkale po turističkim centrima, a sav plen bi davale organizaciji.

(VIDEO) BOSANSKI KLAN PAO U ŠPANIJI: Godinama pljačkali i džeparili turiste!

U metrou su delovale koordinisano s podeljenim ulogama, napominje policija. Dve žene bi se primakle žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća iz džepova ili torbe vadila novčanik, mobilni telefon ili druge vrednosti. Ona bi nakon toga u prolazu predala plen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju da donesu. Agenti su prilikom hapšenja u dve kuće pronašli brojne lažne dokumente, 5.000 evra u gotovini, a otkrivena su i dva automobila.

El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, piše da je jedan od šefova bande bio Hasim Sejdić (44), koji se ovimbavio od 2000. godine u različitim evopskim gradovima.On je bio na čelu klana koji je s ostalim klanovima, odnosno porodicama, razmenjivao žene za pljačku. Sejdić je uhapšen u reonu Trinitat Velja u Barseloni 14. novembra zajedno sa suprugom i sinom i od tada se nalaze u zatvoru.

Privedeni su i Demila Gubić i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa 16 žrtava, od beba do 17-godišnjakinja, navodi El Mundo.

Sejdić je nekoliko maloletnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barselonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama, navodi El Mundo. Kupljene su od porodica poreklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija deca žive u ekstremnom siromaštvu.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track