ZVALI SU GA POSLEDNJI SOVJET: Dok sam bio u orbiti, država se raspala! VIDEO
Foto: Profimedia

Priče iz svemira

ZVALI SU GA POSLEDNJI SOVJET: Dok sam bio u orbiti, država se raspala! VIDEO

Planeta -
Ruski kosmonaut Sergej Konstantinovič Krikaljov leteo je na 6 svemirskih misija, a trenutno je drugi po ukupnom vremenu provedenom u svemiru.

16. avgusta 2005. premašio je rekord od 748 dana u svemiru koji je držao kosmonaut Sergej Avdejev. Ukupno je u svemiru proveo 803 dana 9 sati i 39 minuta. Ovaj rekord oborio je njegov kolega, sunarodnik Genadij Padalka, 28. juna 2015. godine.

Ipak, ostaće upamćen i po nadimku koji je stekao, jer se Krikaljov smatra za “poslednjeg građanina Sovjetskog saveza”.

Tokom njegovog desetomesečnog boravka na svemirskoj stanici Mir, od marta 1991. do maja 1992. godine, raspao se Sovjetski savez. Otišao je iz SSSR-a, a vratio se u Rusiju. Tenkovi su bili na ulicama, Gorbačov nije više bio na vlasti, sve se promenilo...a iz svemira i dalje je sve izgledalo isto. Dok je čuveni kosmonaut bio u svemirskoj misiji, pisala se nova stranica istorije.

Kada su ga novinari pitali šta misli o svemu tome i šta ga je najviše iznenadilo, on im je jednostavno odgovorio.

"Šta me najviše iznenađuje? Prvo, Zemlja je bila tamna, a sad je bela. Zima je stigla, a pre toga je bilo leto. Sada, sve počinje da cveta i da se budi. To je najimpresivnija promena koju možete videti iz svemira", rekao je.

Krikaljov kaže da su na svemirskoj stanici redovno dobijali vesti o stanju u zemlji.

"Radio sam svoj posao, a bio sam više zabrinut za one na zemlji, naše porodice i prijatelje. Mi smo imali sve što nam je potrebno!", priseća se astronaut.

Raspad države ipak nije uticao na njegove treninge i pripreme za nove letove u svemir.

Na pitanje šta mu je najlepši deo boravka u svemiru, odgovorio je: Dve stvari. Pogled Zemlje iz svemira i osećaj slobode koji iskusiš u bestežinskom stanju.

Penzionisao se 2007. godine i postavljen je za zamenika predsednika korporacije Energija gde je zadužen za letove u svemir sa ljudskom posadom.

(Wikipedia/Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track