ZVEZDE PREVARANTI: Milione skrivali Tina Tarner, Ljosa, Almodovar, mis sveta...
Foto: Reuters, Profimedia

Panamski papiri: Pevači, glumci i pisci imali ofšor firme

ZVEZDE PREVARANTI: Milione skrivali Tina Tarner, Ljosa, Almodovar, mis sveta...

Planeta -
Mnoge slavne ličnosti nalaze se na spisku onih koji su u nekom trenutku preko Paname otvarali ofšor kompanije i tako izbegavali plaćanje poreza

PANAMA SITI - U više od 11,5 miliona dokumenata koji su procurili u aferi „panamski papiri“ nalaze se i zvezde poput španskog reditelja Pedra Almodovara, nobelovca Marija Vargasa Ljose, američke pevačice Tine Tarner, hongkonškog glumca Džekija Čena, njegovog indijskog kolege Amitaba Bahčana i misice Ajšvarje Raj Bahčan.Naravno, odmah je objavljeno da su na listi ljudi sa spornim poslovanjem i ofšor kompanijama Argentinac Lionel Mesi, bivši predsednik UEFA Mišel Platini, predsednik FIFA Đani Infantino, vozač Formule 1 Niko Rozberg...Bez promocijeReditelj Pedro Almodovar i njegov brat Agustin optuženi su da su imali ofšor kompaniju preko koje su prali novac. Zbog ovog skandala reditelj je juče otkazao promociju svog najnovijeg filma „Hulijeta“, a španske vlasti najavile su istragu protiv njega.- Duboko žalim zbog štete nanete javnom imidžu mog brata, koju je prouzrokovao jedino moj nedostatak iskustva u prvoj godini naše porodične firme. Pedro i ja, kao i naša firma, upoznati smo sa svojim poreskim obavezama - saopštio je Agustin.Španski novinari objavili su da se u papirima, koji se još ispituju, nalazi i ime slavnog pisca iz Perua Marija Vargasa Ljose, kao i njegove žene Patrisije. Njih dvoje su 2010. postali deoničari ofšor firme „Talome servisiz korp“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a iste godine su te deonice prodali. Ljosin agent saopštio je da je pisac iznenađen izveštajem.Američki novinari koji rade na ispitivanju dokumenata objavili su da je na spisku sumnjivih i pevačica Tina Tarner, koja je uzela švajcarsko državljanstvo. Međutim, nema podataka o njenom poslovanju u poreskim rajevima.Tuže medijeMeđu optuženima su i Lionel Mesi i njegova porodica, ali su oni najavili tužbe protiv medija zbog ponižavanja asa.Od poznatijih imena na listi je i Niko Rozberg, nemački vozač Formule 1, zatim Mišel Platini, suspendovani član Izvršnog komiteta FIFA, predsednik FIFA Đani Infantino. Takođe, na spisku su i zvezde Bolivuda - glumac Amitab Bahčan i njegova snaja i nekadašnja mis sveta Ajšvarja Raj Bahčan. Glumac je navodno imao četiri ofšor firme od 1993, a Ajšvarja jednu firmu od 2003. do 2008.

Istraga u NionuŠvajcarska policija u UEFAŠvajcarska policija upala je juče u sedište UEFA u Nionu kako bi sakupila informacije u vezi s ugovorom koji je potpisao bivši zvaničnik UEFA Đani Infantino, koji je sada predsednik FIFA.- UEFA pruža federalnoj policiji sva relevantna dokumenta i u potpunosti će sarađivati - navedeno je iz kuće fudbala.

UDAR PORTAL VIKILIKS OŠTRO KRITIKOVAO VLADU SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA BELA KUĆA PLATILA NAPAD NA PUTINAPortal Vikiliks, koji objavljuje tajne dokumente, saopštio je na Tviteru da je objavljivanje panamskih dokumenata finansirala Amerika, i to preko Centra za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala i fonda Džordža Sorosa.- Napad je usmeren na Vladimira Putina i Rusiju, kao i bivše države SSSR. Ova činjenica ozbiljno podriva reputaciju Bele kuće - tvrde iz Vikiliksa.Inače, jedno od najčešćih pitanja o dokumentima jeste to kako na njima nema Amerikanaca. Portal Politiko tvrdi da je 2014. iz SAD preko ofšor kompanija povučeno 1,2 biliona dolara, ali da oni ne biraju Panamu, već Bermudska i Kajmanska ostrva.Kako navode, u panamskim dokumentima bilo bi više američkih prezimena da je skandal izbio osamdesetih godina, ali nakon invazije SAD na Panamu 1989, popularnost ove države je naglo opala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track