PLJAČKA: Dulić dao familiji 17 miliona državnih para

Kako je Oliver očistio budžet

PLJAČKA: Dulić dao familiji 17 miliona državnih para

Politika -
Za posao sanacije deponije u Subotici bivši ministar isplatio novac iz Fonda za zaštitu životne sredine očevoj firmi „DG kompani“

BEOGRAD - Ko će kome ako ne svoj svome.Za angažovanje firme „DG kompani d.o.o.“ iz Subotice, čiji je vlasnik Ivan Dulić, otac bivšeg ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja, na sanaciji deponije u tom gradu Fond za zaštitu životne 2010. godine platio je 16, 8 miliona dinara. Novac je, kako prenosi sajt Pištaljka, isplaćen kad je predsednik Upravnog odbora fonda bio tadašnji ministar Oliver Dulić, dok je ugovor o izvođenju radova između JKP „Čistoća i zelenilo“ iz Subotice i „DG kompani“ potpisao njegov brat Igor Dulić, inače direktor firme.Fond je odobrio gradu Subotici 16,8 miliona dinara za sufinansiranje projekta „Fazna sanacija, zatvaranje i rekultivacija deponije u Subotici“. Ugovor je potpisan 17. marta 2010, dok je tek naknadno JKP „Čistoća i zelenilo“ (25. marta) dostavilo fondu specifikaciju planiranih radova na deponiji. Zatim, tek nakon što je Dulić odobrio sredstva, JKP i gradonačelnik Subotice (15. aprila 2010) potpisuju ugovor o sufinansiranju projekta i na kraju se sve pare s računa JKP prebacuju na račun firme „DG kompani“. Grad je, dakle, bio samo „protočni bojler“ između fonda i preduzeća „DG kompani“.Kako je Kurir u četvrtak objavio, firma porodice Dulić posao sanacije deponije u Subotici dobila je u tenderskom postupku na krajnje diskutabilan način i to za 47 miliona dinara. Gde je razlika od oko 30 miliona dinara?Igor Dulić objašnjava da su radovi obavljeni za 16,8 miliona dinara, a onda je ugovor prekinut pošto više nije bilo novca.- JKP „Čistoća i zelenilo“ raspisalo je javni konkurs i ja sam se javio i pobedio. Rađeni su radovi za 16,8 miliona dinara, a onda je ugovor prekinut jer nije bilo više novca. Deo poslova koje su nam oni dali i za koje je bilo para mi smo uradili pošteno - kaže Igor Dulić i dodaje da nije znao da je porodičnoj firmi „DG kompani“ pare dao Fond za zaštitu životne sredine.- Ne znam odakle je išao novac, direktor JKP mi je rekao da novac obezbeđuje grad - kaže Igor Dulić.

Dulići trostruko bržiTendersku dokumentaciju za dobijanje posla sanacije deponije preuzelo je šest preduzeća. Ponudu su dostavila samo dva: „DG kompani“ i „Ekspres-servis d.o.o.“. Interesantno je da „Ekspres“ u ponudi navodi da planira angažovanje dva podizvođača i da mu treba 65 dana kako bi okončao radove na sanaciji deponije, dok su iz firme Dulićevih naveli da će posao vredan 47 miliona dinara okončati za 20 dana i to samostalno, bez angažovanja podizvođača. Iako trostruko brži, nisu završili posao.Čakanj kupio Duliću satove?Verica Grgurović, predsednica udruženja „Spas“, koje se bavi razotkrivanjem organizovanog kriminala u Subotici, tvrdi da je Oliver Dulić umešan u kriminalne radnje u ovom gradu.- Taj bazen je u momentu obračuna koštao šest miliona evra, a firmi Predraga Petričevića odmah je isplaćeno 70 odsto za izvođenje radova, dakle oko 4.200.000 evra. Kada tome dodamo da je Petričević kao osumnjičeno lice nedavno zbog utaje poreza i pranja para saslušan u Beogradu, jasno je da je Oliver Dulić samo kurir Tomislavu Karadžiću, Čakanju Lajošu i Jožefu Kasi u cilju prikrivanja njihovih kriminalnih radnji. Zbog toga Oliver tako grčevito vodi bitku sa medijima - mora da opravda satove za koje sumnjamo da mu je poklonio Čakanj Lajoš jer je njegova picerija „Bos“ ekspozitura stranke.Kasa nije hteo da komentariše ove navode, dok su ih Karadžić i Lajoš odbacili kao apsolutno neistinite.

- Nisam Oliveru Duliću kupio satove. Jedino što sam mu ikada poklonio jeste boca šampanjca kad mu se rodila ćerka - rekao je Lajoš.(K. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track