(VIDEO) PALE BARIKADE: Rusija tenkovima pokorila Krim!
Foto: Nemanja Pančić

Ekskluzivno: Reporteri Kurira na Krimu usred borbe

(VIDEO) PALE BARIKADE: Rusija tenkovima pokorila Krim!

Planeta -
Proruske trupe preuzele sinoć oko 18 sati aerodrom Belbek, u kojem su još bile ukrajinske snage; Tokom akcije ispaljeno je nekoliko hitaca s obe strane, a jedan ukrajinski vojnik je povređen i prevezen u bolnicu
1 / 4 Foto: Nemanja Pančić

SEVASTOPOLJ - Gotovo.

Proruske trupe i pripadnici nekoliko grupa samoodbrane preuzeli su sinoć oko 18 sati aerodrom Belbek, poslednje uporište vojske Ukrajine.

Kapiju baze probili su oklopnim vozilima, a dramatičnom zauzimanju baze prisustvovali su i reporteri Kurira.

Opsada

Aerodrom Belbek kraj Sevastopolja već nedeljama je pod opsadom vojnika bez oznaka.

 Nemirno... Slučajni prolaznici odvedeni na sigurno
Nemirno... Slučajni prolaznici odvedeni na sigurno

Uprkos tome što se već skoro sva ukrajinska vojska povukla s Krima, komandant aerodroma pukovnik Juli Mamčur to nije želeo da uradi. Čak je i pretio da će se braniti do poslednjeg čoveka. Kad se juče oko baze okupio veliki broj vojnika, naredio je vojnicima da pucaju. Iako je ukrajinska vlast naredila povlačenje svojim trupama, pukovnik Mamčur rekao je da tu naredbu iz Kijeva nije dobio. Isto tako, zamenik komandanta baze Oleg Podovalov rekao je juče ranije tokom dana da su im Rusi dali jedan sat da se predaju ili će preduzeti napad.- Mi nigde ne idemo. Hajde da vidimo kako će taj napad da izgleda - odlučan je bio Podovalov.Međutim, zgrada aerodroma ipak je preuzeta već oko 16 sati po lokalnom vremenu, kad je s nje skinuta ukrajinska zastava. Tada je ulaz sa te strane potpuno blokiran, a u bazu su mogla da uđu samo vojna vozila.Kod drugog ulaza, kraj stambenih zgrada, situacija je bila mnogo ozbiljnija. Prilaz samoj bazi sprečavalo je više od 150 do 200 pripadnika različitih grupa samoodbrane, koji su se celog dana okupljali kraj aerodroma. A poprečno je bilo postavljeno borbeno vozilo čija je cev bila uperena ka ljudima u blizini. I neprestano se okretala s jedne strane na drugu.

 Upad... Rusi provalili kapiju baze u Belbeku
Upad... Rusi provalili kapiju baze u Belbeku

NapetoOko prilaza su bili i stanovnici okolnih zgrada, uglavnom pripadnici porodica vojnika. Kako nisu smeli ništa da kažu brojnijim pripadnicima samoodbrane, oni su svoj bes rešili da iskale na novinarima koji su se tu našli. Sve su nas psovali kao da smo krivi za sve što se dešava. Sličan odnos prema predstavnicima sedme sile imali su i ljudi iz samoodbrane. Oni su pokušavali da spreče svako uključivanje aparata i kamera.Proruske trupe dale su ultimatum ukrajinskom pukovniku da se preda, ali on to nije želeo. Nakon toga oklopno vozilo probilo je kapiju, a u bazu su ušli naoružani vojnici bez oznaka i pripadnici snaga samoodbrane, koji su išli malo za njima. U blizini mesta okršaja video se i gust oblak dima, znak da su u obračunu korišćene dimne bombe i suzavci.Odmah nakon toga pukovnik Mamčur je uhapšen, a jedno ambulantno vozilo izašlo je iz baze odvozeći jednog povređenog ukrajinskog vojnika. Svega desetak minuta kasnije Ukrajinci su počeli da napuštaju bazu noseći sa sobom samo najpotrebnije. Većina njih sela je u privatne automobile i krenula dalje. Ka Ukrajini, najverovatnije. Zauzimanjem Belbeka završeno je uspostavljanje ruske vlasti na tom poluostrvu, sada delu Rusije.

Razočaranje

KOZACI OTIŠLI

Većina pripadnika kozačkih grupa napustila je Krim, saznaje Kurir. Posle napada kod Kartografskog zavoda u Kubanskoj ulici, u kome je jedan kozak ubijen, a jedan teško ranjen, ova paravojna grupa zahtevala je da im se dozvoli korišćenje oružja, na šta po ruskim zakonima nemaju pravo.- Kako da se branimo ako ne možemo da pucamo, rekle su njihove vođe. Kada su im vlasti Krima odbile zahtev, oni su otišli. Ostali su samo kozaci iz Simferopolja i Sevastopolja - priča izvor Kurira.

http://www.youtube.com/watch?v=jJAQ4YJxn88

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track