DS nije se izjasnio o kandidatu za premijera
Foto: Kurri

4 sata zasedanja

DS nije se izjasnio o kandidatu za premijera

Politika -
Ja znam da vas zanima ko će biti premijer, a ko ministar, to danas nije bila tema o kojoj je uže predsedništvo razgovaralo, ali će biti u najskorije vreme", izjavio je Tadić
1 / 4

BEOGRAD - Posle četiri sata zasedanja vrha Demokratske stranke nije saopšteno ime kandidata za premijera Vlade Srbije.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da se uže predsedništvo DS danas dogovorilo o načelima i principima na osnovu kojih bi trebalo da funkcioniše nova Vlada Srbije o čemu će razgovarati sa svojim potencijalnim kolicionim partnerima, a ko će biti premijer, to će uskoro biti tema. Tadić je rekao da personalna rešenja nisu bila tema današnjeg sastanka.

- Odluka o pregovorima sa koalicionim partnerima, pre svega koalicijom oko Socijalističke partije Srbije trebalo bi da bude potvrđena na višim organima stranke, to je sve što smo se danas dogovorili, rekao je Tadić novinarima ispred sedišta DS u Krunskoj. On je rekao da će se posle dogovora oko strateških ciljeva i načela funkcionisanja buduće Vlade govoriti o personalnim rešenjima u Vladi."Ja znam da vas zanima ko će biti premijer, a ko ministar, to danas nije bila tema o kojoj je uže predsedništvo razgovaralo, ali će biti u najskorije vreme", izjavio je Tadić.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao je novinarima da su na sednici dogovoreni principi na kojima će se voditi pregovori oko formiranja vlade. "Principi koji su dogovoreni odnose se na evrointegracije, borbu za pravedno društvo i borbu protiv kriminala", rekao je Tadić.

Predsedništva DS i SPS danas su, odvojeno, odlučivala o parlamentarnoj većini i o kandidatu za premijera. Kako Kurir saznaje, u toku dana biće održane sednice predsedništva i demokrata i socijalista, na kojima bi trebalo da bude potvrđen načelni koalicioni dogovor dve stranke od 8. maja o parlamentarnoj većini i kandidatu za premijera.

U prostorijama Demokrtske stranke u Krunskoj ulici u Beogradu oko 15 sati počela je sednica užeg Predsedništva stranke.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić stigao je nešto posle 14.30 sati u sedište demokrata, u Krunskoj ulici, na sednicu užeg Predsedništva DS.

Pre Tadića, u sedište demokrata, došli su zamenik predsednika Drgana Đilas, potpredsednici Dragan Šutanovac i Dušan Petrović, kao i predsednik Političkog saveta stranke Dragoljub Mićunović.

Sednici prisustvuje i savetnik bivšeg predsednika Srbije Nebojša Krstić.

Mediji prenose da je funkcioner DS Oliver Dulić izjavio da će demokrate u toku dana predložiti kandidata za premijera.

Dulić potvrdio da će DS danas da predloži kandidata za premijera

Demokratska stranka danas će predložiti kandidata za premijera, izjavio je danas funkcioner DS Oliver Dulić i dodao da će u nekoliko narednih dana biti sve jasno u vezi buduće koalcije koja će sastaviti vladu.

Dulić je izbegao da odgovori na direktno pitanje da li je moguće da DS i naprednjaci formiraju novu vladu, rekavši "da će vlada biti formirana između koalicionih partnera koji su se o formiranju vlade dogovorili".

Dulić je dodao "da će vlada biti formirana između koalicionih partnera koji su se o formiranju vlade dogovorili".

DS i SPS su 8. maja postigli načelan dogovor o formiranju parlamentarne većine.

Dulić je novinarima u Boru takođe rekao da očekuje da će dinamika razgovora biti mnogo intenzivnija nego prilikom formiranja prethodnih vlada:

"Ova zemlja nema vremena za gubljenje, svaki dan bez vlade bi proizveo velike posledice i očekujem da će svi pokazati veliku odgovornost za zadatke koji nas očekuju u budućnosti", rekao je on.

Dulić je izrazio ubeđenje da će Srbija uskoro dobiti stabilne institucije sistema i da će saradnja između svih izabranih organa vlasti funkcionisati u najboljem mogućem redu, a u interesu građana.

Upitan da li su tačne tvrdnje lidera socijalista Ivice Dačića da neke zapadne zemlje vrše pritisak da vladu formiraju DS i SNS, Dulić je istakao da nikada do sada vlade u Srbiji nisu formirale strane države ili moćni ekonomski lobii, već političke stranke koje su dobile poverenje građana Srbije na izborima.

Tako će, podvukao je, biti i ovog puta.

Dulić je izbegao da odgovori na direktno pitanje da li je moguće da DS i naprednjaci formiraju novu vladu, rekavši "da će vlada biti formirana između koalicionih partnera koji su se o formiranju vlade dogovorili".

SPS: Tadić najbolje rešenje

Predsednik SPS Ivica Dačić i potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović izjavili su prethodnih dana da predsednika DS Borisa Tadića smatraju najboljim rešenjem za predsednika nove vlade.

Sednica Glavnog odbora SPS-a je zakazana za nedelju. Danas u 14 sati sednicu će održati i Predsedništvo Demokratske stranke (DS), za čijeg su lidera Borisa Tadića čelnici SPS-a naveli da bi trebalo da bude kandidat za premijera Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track