Vučić: Dačić nije bio loš premijer, atmosfera u društvu sprečavala brže reforme
Foto: Tanjug

Vanredni izbori 16. marta

Vučić: Dačić nije bio loš premijer, atmosfera u društvu sprečavala brže reforme

Politika -
Naša želja da se održe vanredni izbori podstaknuta je činjenicom da verujemo da Srbija može brže, više i bolje i da promene ne mogu da čekaju, rekao je lider naprednjaka
1 / 9 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) rekao je da će vanredni izbori biti održani 16. marta i izrazio nadu da će naprednjaci od građana Srbije dobiti, kako se izrazio, pun mandat.

"Naša želja da se održe vanredni izbori podstaknuta je činjenicom da verujemo da Srbija može brže, više i bolje i da promene ne mogu da čekaju. Nemamo ni sekund za gubljenje, jer ljudi teško žive, mladi nemaju posao", rekao je Vučić.

Lider naprednjaka je ocenio da je Vlada Srbije uradila mnogo dobrih stvari, poput borbe sa organizovanim kriminalom i korupcijom, pregovorima sa Evropskom unijom, a kao njen pozitivne tekovine naveo je i zaustavljanje rasta nezaposlenosti i održavanje kursa dinara.

Govoreći o dosadašnjim koalicionim partnerima, Vučić je rekao da nikako ne bi mogao da kaže da je Ivica Dačić bio loš premijer, ali da su postajala određena ograničenja i atmosfera u društvu koja je sprečavala da se u reforme ide i brže.

On je naveo da je od Dačića imao ponudu da bude premijer bez izbora, ali da to nije želeo da prihvati, jer za tako nešto treba da se pita narod i jer je želeo da od građana dobije podršku za viziju Srbije koju ima.

Lider naprednjaka nije želeo da priča o mogućim koalicijama, već je ocenio da je prvo bitno da narod kaže svoje na izborima, ali je naveo da ako dobije mandat, planira da "ujedini što više ljudi", kako bi se rešili nagomilani problemi u Srbiji. "Ne bavim se tehničkim stvarima", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje ko će biti nosilac liste na državnom i gradskom nivou. Govoreći o važnim državnim poslovima, on je rekao da se pregovori u Briselu o odnosima Beogarda i Prištine nastavljaju već u ponedeljak, a da očekuje da u Srbiju od 26. februara do 13. marta stigne i misija Međunarodnog monetarnog fonda. Vučić je rekao da očekuje da će parlamentarni izbori biti organizovani i na Kosovu i Metohiji, kao i svaki put do sada, i dodao da borba protiv kriminala i korupcije neće stati zbog predizborne kampanje.

Vučić je uveren da izbori neće usporiti, već, naprotiv, ubrzati reforme i najavio da će i pored izborne kampanje misija MMF u februaru stići u Srbiju i da on očekuje da će sa tom, institucijom biti napravljen sporazum iz predostrožnosti. Vučić je rekao da će to biti prvi put u istoriji da MMF dolazi u jednu zemlju u kojoj se održavaju izbori i da sa njom naprave sporazum. On je precizirao da će MMF u Srbiji boraviti od 26. februara do 13. marta. Vučić je rekao da je iz ovog fonda dobio pitanja da li im je u interesu da MMF dolazi u vreme predizborne kampanje, ali da je odgovorio da SNS želi da radi ono što je najbolje u interesu građana.

"Iako drugi u izbornoj kampanji puštaju pare, mi ćemo da radimo ono što mislimo da je u interesu građana", rekao je Vuičić.Kad je reč o ostavci ministra privrede Saše Radulovića, lider SNS je konstatovao da je sada "cela vlada svakako u ostavci". Na pitanja u vezi zakona o radi i zakona o stečaju i privatizaciji, on je rekao da nijedan zakon nije povučen, budući da zakon o radu nije ni bio u proceduri, već da je reč samo o nacrtu, a da su zakoni o stečaju i privatizaciji i dalje nalaze u skupštinskoj prioceduri i da će o njima da se vode dodatne konsultacije."Rekao sam i Orbovicu i Čanku da se nećemo složiti oko svega, ali da je potrebno da nađemo zajednički imenitelj", rekao je lider SNS i dodao da očekuje da će podrška Svetske banke za budžet, u vidu kredita, stići krajem aprila.Prema njegov im rečima, ni borba protiv korupcije neće stati ni u vreme izborne kampanje."Akcije će teći normalno, u skladu sa planom i pripremama", rekao je i naglasio da "ne može borba protiv kriminala i korupcije da stane zbog izbora - to je nemoguće".

Na pitanje da li ima nekih informacija o jučerašnjem događaju u Preševu, kad je, prema saopštenju MUP-a državljanin Norveške T.S.K. (39) napao pripadnika Žandarmerije i u razmeni vatre sa policijom poginuo, Vučhić je rekao da sada ne može ništa da kaže jer čeka potpune informacije."Čekam kompletan izveštaj", dodao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track