Priština i kosovska CIK onemogućavaju raseljene da glasaju
Foto: TANJUG

Lokalni izbori na Kosmetu

Priština i kosovska CIK onemogućavaju raseljene da glasaju

Politika -
Koalicija za monitoring izbora navela da je takvo ponašanje Prištine i kosovske CIK nedemokratsko i da ne sprovode briselski sporazum

BEOGRAD - Koalicija za monitoring izbora saopštila je danas da vlast u Prištini i kosovska Centralna izborna komisija pokušavaju da onemoguće raseljena lica da glasaju na lokalnim izborima na Kosovu 3. novembra i pozvala Evropsku komisiju da nađe način da taj problem efikasno i brzo reši.

Koalicija je u saopštenju navela da je takvo ponašanje Prištine i kosovske CIK nedemokratsko i da ne sprovode briselski sporazum.Kako se navodi, kosovski CIK nema dovoljno tehničkih kapaciteta da registruje sva raseljena lica sa pravom glasa, a izborni materijal koji je korišćen nije statusno neutralan i ne postoji namera da se to promeni.

Oni navode da je OEBS onemogućen da obavlja svoju tehničku ulogu, kao i da su rokovi koji se postavljani za registraciju raseljenih bili nerealni i prekratki.

"Čitav slučaj je dobio ozbiljne razmere diskriminacije kada je od 39.046 prijava pristiglih iz Srbije, prvo prihvaćeno svega oko 1.200, a nakon toga 6.593", navodi se u saopštenju.

Koalicija za monitorng izbora pozvala je Evropsku komisiju, kao garanta briselskog sporazuma, da hitno reaguje i pronađe način da vlasti u Prištini i Centralna izborna komisija efikasno i brzo obave registraciju raseljenih lica.

"Pravo na glasanje je elementarno pravo u svakoj demokratiji i ako ono bude uskraćeno na ovim izborima licima koja su raseljena sa Kosova i Metohije to će ostaviti ozbiljne posledice u budućim etničkim odnosima na Kosovu kao i odnosima između Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track