MUP: Nije uhapšen rođak muftije Zukorlića

Akcija MUP Srbije

MUP: Nije uhapšen rođak muftije Zukorlića

Crna Hronika -
U okviru " akcije policije regiona" u više gradova Srbije uhapšena je još 21 osoba

BEOGRAD - U jutrošnjoj akciji Žandarmerije u Novom Pazaru nije uhapšen Nermin Smailović, brat od tetke muftije Muamera Zukorlića, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije. U akciji koja je sprovedena u više gradova u Srbiji, pa i u Novom Pazaru, uhapšeno je više od dvadeset osoba koje se sumnjiče za finansijske malverzacije kojima je oštećen državni budžet. U Novom Pazaru su uhapšena dvojica vlasnika firmi koje se bave uvozom i izvozom i za koje se sumnja da su učestvovali u tim malverzacijama.

Ranije je javljeno da je u akciji Žandarmerije u Novom Pazaru uhapšen bratanac muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru.Osim njega u okviru " akcije policije regiona" u više gradova Srbije uhapšena je 21 osoba i ova akcija se nastavlja daljeizjavio je direktor policije Milorad Veljović, koji je dodao da je većina osoba uhapšena u Beogradu, Pančevu, Subotici, Novom Bečeju i Novom Pazaru.

Zukorlić je optužio Žandarmeriju za "torturu nad građanima Novog Pazara" i upozorio da, ako se tako nastavi, Bošnjacima ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizuju. On je negirao da je policija pretresala njegovu kuću već je kazao da su oni demontrirali silu ispred njegove kuće koja je, kako je rekao, očito imala za cilj svojevrsnu političku poruke i pretnje.

U akciji uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika, a medu uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moravex" iz Subotice, među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.

Uhapšeni se terete da su uvozili robu iz EU i umanjivali cene robe u dogovoru sa carinicima. Sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju i oštetili budžet Srbije za milijardu dinara.

"Uhapšeni vlasnici i direktori firmi su od 2009. godine sa službenicima carine u Subotici pri uvozu i carinjenju robe poreklom iz zemalja Evropske unije i evroazijskih država umanjivali cenu, a umanjenjem poreza i carina budžetu Srbije naneta je šteta od oko milijardu dinara", potvrdio je Veljović.

Uprava carine Srbije saopštila je da je kao rezultat višemesečnog operativnog rada Službe za borbu pritiv organizovanog kriminala MUP-a i Uprave carina otkrivena organizovana kriminalna grupa, u kojoj je bilo i carinskih službenika.

Kako se navodi u saopštenju, članovi ove kriminalne grupe su, zloupotrebljavajući službeni položaj, pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist i time oštetili budžet Srbije u višemilionskom iznosu.

Uprava carina Srbije odlučna je da i ubuduće aktivno učestvuje u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, a ovaj slučaj je dobar pokazatelj da se najbolji rezultati u borbi protiv ovih pojava postižu zajednickim radom i saradnjom svih državnih organa koji se bave sprovodenjem zakona, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track