Propada grob Tošeta Proeskog

Zaboravljen

Propada grob Tošeta Proeskog

Stars -
U oktobru se navršava pet godina od pogibije pevača, ali na grobu u Kruševu još uvek nije postavljen spomenik

Žalosno.Uskoro se navršava i peta godina otkako je u saobraćajnoj nesreći poginuo makedonski pevač Toše Proeski. Jedan od najboljih vokala na Balkanu izgubio je život 16. oktobra, a sahranjen je u Kruševu. Makedonski mediji ovih dana pokušavaju da odgovore na pitanje zašto propada grob Tošeta Proeskog. Tamošnji mediji govore da nema logičnog objašnjenja za to što ni na petogodišnjicu njegove smrti nema ni nadgrobne ploče, ni spomenika, a krovna konstrukcija je potpuno propala! Gradonačelnik Kruševa, s kojim je kontaktirao makedonski Fokus, odbio je da razgovara, uz obrazloženje da Tošetov grob nije u njegovoj nadležnosti.Još jedno od pitanja koje se nameće je zašto je sedamnaestoro ljudi koji su angažovani u spomen-kući „Todor Proeski“ dobilo otkaz, pa sada i ona propada. Toše je svojevremeno počeo da gradi i manastir Svetog Preobraženja, koji je finansiran iz dobrovoljnih priloga, međutim, pošto je za završetak potrebno 300.000 evra, gradnja je obustavljena i niko, čak ni makedonska crkva, nije zainteresovana za taj projekat.

Zaslužni građaninTodor Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine na auto-putu Zagreb-Lipovac, u blizini Nove Gradiške. Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, ali je odrastao u Kruševu. Makedonska vlada je Proeskog proglasila za zaslužnog građanina Makedonije, a dan sahrane bio je proglašen za dan nacionalne žalosti.

Ne radi ni teleskopTošetovi obožavaoci iz Srbije i Hrvatske kupili su teleskop i planirali da ga upere ka zvezdi koja je ponela njegovo ime. Umesto toga, teleskop je još uvek neotpakovan i stoji u hodnicima fondacije „Toše Proeski“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track