Stigao Riza Haljimi, počeo sastanak Albanaca
Foto: NEBOJSA MANDIC

Kletve i uvrede

Stigao Riza Haljimi, počeo sastanak Albanaca

Društvo -
Oko 50 stanovnika Preševa protestvovalo je na mestu srušenog spomenika teroristima OVPBM uz kletve i uvrede na račun Beograda

PREŠEVO –Dolaskom narodnog poslanika Rize Haljimija albanski lideri sa juga Srbije započeli su sastanak u zgradi opštine Preševo, povodom jutrošnjeg uklanjanja spomenika. Inače lideri albanskih partija zasedaju zajedno sa predstavnicima Udruzeznja veterana OVMPB.

Na mestu gde je srušen spomenik poginulim teroristima OVPBM okupilo se oko 50 Albanaca, koji protestvovali povodom jutrošnjeg uklanjanja spomenika.

Jedan od okupljenih deomnstranata održao je govor na Albanskom jeziku i tom prilikom je rekao:

„ Ovo je zulum, ovo je sramota. Beograd, Beograd, Beograd Bog da ga ubije. Svi koji su otišli odavde uzeli su pare. Oni su teroristi, a ne mi. Kada idem kod lekara u Vranje, ako ima para može sve", besno je govorio jedan od učesnika protesta.

Jedan od političkih lidera Albanaca sa juga Srbije veoma besno je novinarima Kurira dobacio da idu i neka im je sa srećom.

Da podsetimo Pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije uklonili su rano jutros sporni spomenik pripadnicima OVPBM u centru Preševa ispred zgrade opštine.

Oko 150 pripadnika Žandarmerije nešto pre 7.00 sati opkolilo je trg u centru tog grada na kome se nalazio spomenik, prekrili ga belim plastičnim džakom i potom ga sajlama i bagerom srušili. Spomenik su prebacili u kamion koji je potom u konvoju od dvadesetak policijskih vožila napustio Preševo i prebacili su ga u Niš.

Krasnići:Uklanjanje spomenika ne doprinosi miru i stabilnost

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići osudio je danas uklanjanje spomenika bivšim pripadnicima OVPMB u Preševu uz ocenu da to ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu niti procesu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Uklanjanje spomenika je "dokaz da Beograd nastavlja da bude proizvođačdestabilizacije, podstiče sukobe i mržnju među narodima", navedeno je u izjavi Krasnićija dostavljenoj medijima.

"Ovaj kukavički čin Beograda dokazuje još jednom da aktuelna vlast u Beogradu nije ništa promenila od logike, mentaliteta i delovanja vlasti Slobodana Miloševića", naveo je Krasnići.

Prema njegovim rečima, uklanjanje spomenika i onemogućavanje isticanja kulturnih vrednosti i istorijskog pamćenja naroda nije u skladu sa univerzalnim vrednostima kao što su sloboda, demokratija i saradnja

Krasnići je Albance juga Srbije pozvao na hladnokrvnost, kako "ne bi postali žrtve provokacija Beograda, koliko god da su te provokacije bolne".

Priština: Uklanjanje spomenika kukavička provokacijaVlada Kosova osudila je uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa i pozvala Albance da ne odgovaraju na, kako je navedeno," kukavičku provokaciju Vlade Srbije".

Kosovska vlada je upozorila da uklanjanje spornog spomenika "ozbiljno dovodi u opasnost proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije" za šta je, kako je navedeno, direktno odgovorna Srbija.

"To delo Vlade Srbije je još jedan dokaz da je mržnja prema Albancima koji žive u Preševskoj dolini još uvek živa i da se hrani takvim delima naslednika genocidne politike Miloševića", tvrdi je kosovska vlada.

Kako je navedeno, neuspeh Vlade Srbije da kroz dijalog pronađe rešenje za spomenik u Preševu pokazuje da dijalog još nije deo politike Vlade Srbije u odnosima sa Albancima.

Kosovska vlada uklanjanje spomenika ocenjuje kao necivilizacijski čin, ali je istakla da on neće "promeniti istoriju i sećanje Albanaca gde god da su".

"Naprotiv (nasilno uklanjanje spomenika) podseća da Srbija sa svojom politikom ostaje ona iz prošlog veka", ukazala je kosovska vlada.

OEBS žali zbog izostanka kompromisa u vezi spomenikaVršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide izrazila je danas žaljenje što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu prekinuti odlukom vlade da se on ukloni.

"Po mojim saznanjima, uzajamno prihvatljiva odluka bila je nadomak ruke. Trebalo je nastaviti s pregovorima da se pronađe rešenje koje bi poštovalo želje obe zajednice", rekla je Tide i pozvala "na mir i atmosferu u kojoj je moguće obnoviti dijalog".

Albanski lideri: Zatečeni smo rušenjem spomenika

Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu izjavio je da su albanski lideri zatečeni tim činom.

Zuljfiu je rekao da će danas u Preševu biti održan sastanak svih lidera albanskih partija iz Preševa i Bujanovca s predstavnikom Misije OEBS-a koji je zakazan u subotu i na kome je trebalo da se nastave razgovori o sudbini spomenika OVPMB.

"U nekom smislu smo zatečeni rušenjem spomenika, jer smo očekivali da se danas donese konačan stav oko svega, bili smo na putu da se donese konačna odluka uz dosta mekše stavove", kazao je Zuljfiu.

Na pitanje da li će uklanjanje spomenika izazvati institucionalnu krizu u Preševu, prekid saradnje s republičkim vlastima i ostavke opštinskog rukovodstva, što je najavljeno nakon skupštine svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, on je rekao da će konačan stav tek biti dogovoren.

"Ostaje da se vidi, obaveza je lokalnih institucija da razmatraju dalju aktivnost", kazao je Zuljfiu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track