Prva CG gej parada u sredu u Budvi

24. jul

Prva CG gej parada u sredu u Budvi

Planeta -
Parada će biti održana ispred zidina Starog grada u poznatom turističkom centru

PODGORICA - Prva crnogorska parada ponosa biće održana u sredu, 24. jula, ispred zidina Starog grada u Budvi, saopštili su danas organizatori parade.

Cilj parade je veća vidljivost LGBT zajednice u Crnoj Gori i njen razvoj, rekli su na konferenciji za novinare predstavnici

LGBT forum progresa koji su takođe ukazali da osobe drugačije seksualne orijentacije nisu za ovakav vid okupljanja."Ovo je dobra prilika da testiramo političku volju, kapacitet Uprave policije i samu LGBT zajednicu", kazao je na konferenciji za novinare Aleksandar Zeković, predstavnik LGBT forum progres. Ova vladina nevladina organizacija javno je pozvala ministra za ljudska prava Suada Numanovića i visoke predstavnike vlade da prisustvom na paradi podrže taj skup.

Upitan da li će se odazvati ovom javnom pozivu, Numanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj je podržao održavanje parade, kazao da će vlada imati svog predstavnika, ali nije mogao da saopšti ko će to biti i na kom nivou. Numanović je poručio LGBT zajednici da je ministarstvo otvoreno za njene aktivnosti i za zajednički rad na poboljšanju njihovih prava.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević saopštio je da je policija preduzela sve mere kako bi manifestacija protekla bezbedno ali nije želeo da kaže koliko će policajaca obezbeđivati taj skup. Zeković je kazao da je dolazak više od tri osobe na paradu uspeh, ali i dodao da očekuje podršku nevladinog sektora, političara i goste iz regiona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track