Prvi časovi kineskog: Dobar dan
Foto: Beta

Prvi časovi kineskog: Dobar dan

Društvo -
Počela nastava kineskog jezika u više od 30 škola u Srbiji. Nastavnici su tek nedavno stigli iz Kine i znaju tek po koju reč srpskog.
1 / 4 Foto: Beta

BEOGRAD - Više od 2.400 đaka osnovnih i srednjih škola ove nedelje počinje da uči kineski jezik. Nastavu izvodi 14 nastavnika iz Kine u 31 školi u Beogradu i u još osam srpskih gradova.

Za početak se naučilo "dobar dan" na kineskom, a onda, da bi se razbila obostrana trema, razgovaralo se o kineskoj hrani, preko kineskih izreka, do svima bliske košarke.

U moru prepoznatljivog gradiva, čas na kome se uči kineski jezik, ali i vežba engleski, kažu, pravo je osveženje."Kineski jezik je nešto što niko nije imao prilike da nauči i mislim da će biti zanimljivo. Mnogo su pametni i mislim da možemo od njih da naučimo svašta", kažu učenici OŠ "France Prešern" u Beogradu.

"Kažu – koliko jezika znaš toliko vrediš", istakla je učenica Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Leskovcu.Ništa manje interesovanje nije ni među gimnazijalcima.,prenosi RTS.

"Možemo da naučimo nešto o kineskoj kulturi i mislim da je to vrlo interesantno pošto se dosta razlikuje od naše", kaže gimnazijalka iz Paraćina.

Nastavnici su tek nedavno stigli iz Kine. Znaju tek po koju reč srpskog."Ja sam došla pre četiri dana. Ovo je veoma lepa zemlja, sviđa mi se vaš narod. Beograd je divan grad. Nadam se da će deca naučiti kineski, a ja srpski",kaže nastavnica kineskog jezika Gao Čen.

Učionice su bile pune. Veliko interesovanje sve je iznenadilo."Ja imam stalno pozive roditelja, direktora škola koji bi voleli da se i u njihove škole uvede kineski jezik", kaže načelnik školske uprave Leskovca Tomislav Simonović.

"Mi ćemo nakon završetka ovog projekta izvršiti njegovu evoluaciju i tek onda sledi eventualno moguća opcija da se on ponudi kao strani jezik", kaže ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.Pored nastavnika, Kina je obezbedila knjige i rečnike za učenike.

"Mislim da je projekat veoma važan za sadašnjost i budućnost, za sporazumevanje i zbližavanje mladih ljudi", ističe ambasador Kine Đang Vanhu.

Druženje u 19 osnovnih i četiri srednje škole biće dva puta nedeljno.

Kineska poslovica kaže da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Šta će se u narednim koracima sve naučiti od kineske filozofije, tradicije, pa i njihovih radnih navika, videćemo oko Nove godine, kada se projekat završava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track