PRVI MART: Dan koji u RS pamte po zlu u Federaciji BiH je praznik
Foto: Wikipedia

Sećanje na ubistvo srpskog svata

PRVI MART: Dan koji u RS pamte po zlu u Federaciji BiH je praznik

Planeta -
U nekadašnjoj BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti te republike na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ

SARAJEVO, BANJALUKA - U Federaciji BiH 1. mart se obeležava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

U nekadašnjoj BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti te republike na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na taj dan iste godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovestilo građanski rat u bivšoj BiH.Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kaže da "svi znaju šta je usledilo nakon referenduma 1992. godine" kao i da "samo podsećanje na ovaj dan može da otvori stare rane i stvori još veće uverenje da određene snage nisu prestale da zloupotrebljavaju, koriste i afirmišu taj dan".Kako je ocenio, ti dani su traumatični jednako i za Srbe, koji su izgubili zajedničku državu, ali i za Hrvate i Bošnjake."Oni su, nakon tih dana i političkih odluka o nezavisnosti i otcepljenju, nasilnoj secesiji koju je uradio Alija Izetbegović i njegovi politički sledbenici, bez uvažavanja političkog stava srpskog naroda u BiH, napravili to što su napravili, sa dramatičnim posledicama i pogibijom i stradanjem ljudi na prostoru cele BiH", naveo je Dodik.

On je podsetio da RS nije ni onda bila za odvajanje i da srpski narod nije učestvovao u referendumu o samostalnosti i nezavisnosti, kao i da politički predstavnici srpskog naroda nikada nisu dali saglasnost da se 1. mart proglasi bilo kakvim danom u BiH.

Inače, povodom ovog datuma, u Federaciji se danas održava niz svečanosti, a sinoć je u Predsedništvu BiH u Sarajevu organizovan prijem, čiji je domaćin bio predsedavajući Željko Komšić, predstavnik hrvatskog naroda.Prijemu nije prisustvovao zbog neslaganja sa tim praznikom srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović, a iz zdravstvenih razloga nije došao ni predstavnik Bošnjaka Bakir Izetbegović, objavili su lokalni mediji.

Dodik: Datum koji će na kraju sahraniti BiH

Predsednik Republike Srpske (RS)Milorad Dodik izjavio je da 1. mart nikada ne može da bude praznik BiH i da je to datum koji će je na kraju sahraniti, zbog načina na koji se forsira.Dodik je rekao da nikom ne spori pravo da taj datum proslavlja, ali je istakao da su tog dana 1992. počeli sukobi i ogromna stradanja, jer se bez političkog dogovora nije smelo ići u referendum o nezavisnosti BiH."Mi nikom ne namećemo 9. januar, praznik RS, ali je ovo nametanje, jer je reč o BiH. Ako je reč o priči koja se zove BiH, onda mi treba da budemo unutra, ali ako neko zloupotrebljava BiH, onda mora da računa na naš stav, a to je odbijanje", rekao je predsednik RS novinarima u Banjaluci.On je ocenio i neprihvatljivim što mnogi strani zvaničnici u BiH prihvataju 1. mart bez zakonskog uporišta, što govori o određenim političkim koncepcijama.U BiH je 1. marta 1992. održan referendum o nezavisnosti na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njen izlazak iz tadašnje SFRJ.U Federaciji BiH taj dan se obeležava kao Dan nezavisnosti, dok Srbi u toj zemlji ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.Istog dana ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bio jedan od događaja koji su nagovestili građanski rat u bivšoj BiH.U FBiH danas se održava niz svečanosti, a u okviru ceremonijala u Sarajevu odata je pošta prvom predsedniku Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću, objavili su banjalučki mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track