ŠOKANTAN OBRT: Putin traži odlaganje referenduma, povukao vojsku sa granice!
Foto: AP

ŠOKANTAN OBRT: Putin traži odlaganje referenduma, povukao vojsku sa granice!

Planeta -
Ruski predsednik je pozvao ukrajinsku vojsku da obustavi sva dejstva protiv proruskih aktivista na istoku Ukrajine

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je danas u Moskvi zatražio od proruskih demonstranata na jugoistoku Ukrajine da odlože referendume o većoj autonomiji ili čak nezavisnosti tih delova Ukrajine, planirane za predstojeći vikend.

"Tražimo od predstavnika jugoistoka da odlože referendume planirane za 11. maja, kako bi bili stvoreni uslovi neophodni za pokretanje dijaloga", rekao je Putin na konferenciji za štampu u Moskvi posle sastanka sa švajcarskim predsednikom i predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkhalterom, prenela je agencija AFP.

Putin je danas izjavio i da je Rusija povukla svoju vojsku od granice sa Ukrajinom i da se sada nalazi na poligonima na kojima izvode redovnu obuku.

"Sve vreme su govorili da ih brine naša vojska kod ukrajinske granice. Mi smo je povukli, danas se ne nalaze na ukrajinskoj granici, već na lokacijama na kojima izvode svoju redovnu obuku - na poligonima", rekao je Putin posle razgovora sa švajcarskim predsednikom Didijeom Burkhalterom u Moskvi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Putin je istakao da je direktni dijalog između zvaničnog Kijeva i proruskih aktivista sa jugoistoka Ukrajine ključan za okončanje krize i dodao da će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći da se ta kriza razreši. U tom smislu, on je podržao predlog nemačke kancelarke Angele Merkel da se uspostavi direktan dijalog između sadašnje vlasti u Kijevu i predstavnika jugoistoka Ukrajine.

http://www.youtube.com/watch?v=ula1d4coy8I

"Nedavno sam razgovarao sa saveznom kancelarkom Nemačke i gospođa Merkel se ponudila da organizuje taj skup u formi okruglog stola. Podržavam je i verujem da je to dobra ponuda i da će doprineti dobrom razvoju situacije", kazao je on novinarima.

Ruski predsednik je takođe pozvao ukrajinsku vojsku da obustavi sva dejstva protiv proruskih aktivista koji su zauzeli zgrade lokalnih samouprava i policijske stanice u više od deset gradova na istoku Ukrajine.

Predstojeći predsednički izbori u Ukrajini, planirani za 25. maj, "korak u pravom smeru", istakao je Putin, dodavši ipak da pre izlaska Ukrajinaca na glasanje treba sprovesti ustavne reforme. Putin je tokom sastanka sa Burkhalterom izjavio da je pozicija Rusije o situaciji u Ukrajini poznata, kao i da je Burkhalterova poseta pravovremena, prenele su ruske agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track