Ratari državi dali rok do 24. aprila

Protest

Ratari državi dali rok do 24. aprila

Društvo -
Upozorili da će od 25. aprila uslediti kompletna blokada saobraćaja u celoj Srbiji ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtevi
BEOGRAD - Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine, koji su jutros posle dva dana neuspelih pokušaja, stigli sa 100 traktora u Beograd, predali su zahteve zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i najavili da će povući svoje traktore sa puteva do 24. aprila.
Paori su, međutim, upozorili da će od 25. aprila uslediti kompletna blokada saobraćaja u celoj Srbiji ukoliko ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtevi da se podsticaji i dalje dodeljuju po jedinici obradive površine, a ne po ostvarenoj proizvodnji.
Dačić je novinarima ispred palate "Srbija", nakon što je primio zahteve paora, rekao da to nije njegov resor i ne želi da ulazi u ocenu opravdanosti zahteva, niti ima zamerke na rad Ministarstva poljoprivrede, već je cilj policije da sve protekne mirno i bez incidenata.
"Svako ima pravo da iznese svoje stavove i zahteve, mi smo imali samo jedan jedini interes, a to je da sve protekne mirno i bez incidenata - da se u isto vreme omogući poljoprivrednicima da iskažu svoje stavove, a da sa druge strane to ne izazove negativnu reakciju građana i kolaps u sistemu saobraćaja", kazao je on.
On je istakao da radi svoj posao, odbacivši tvrdnje da je reč o predizbornoj kampanji i ponovio da je cilj da se reše problemi blokade puteva, dodajući da je poljoprivrednike primio na njihov zahtev, te da tu odluku nije doneo sam.
"Ja ne radim izbornu kampanju, ja radim svoj posao, a drugi ako nemaju šta da rade, pa rade izbornu kampanju, to je druga stvar", naglasio je Dačić.
On je na kraju poljoprivrednike pozvao na doručak, ali ni paori nisu ostali bez poklona pa su ministru predali pršutu i kulen, nakon čega su zajedno doručkovali.
Član Organizacionog odobra poljoprivrednika Miroslav Ivković kazao je da je ovo prvi put od 2004. godine, da su zemljoradnici uspeli da dođu traktorima u Beograd, ističući da oni od tada pokušavaju da stignu u prestonicu ne bi li javnosti i političarima skrenuli pažnju na svoje probleme.
Ivković je podsetio da su se predstavnici poljoprivrednika juče sastali sa ministrom Dačićem nakon čega im je omogućeno da sa sto traktora, od kojih su 50 iz Banata a isto toliko iz Bačke i Srema, dođu u Beogradu, parkiraju ih ispred zgrade palate "Srbije" i predaju svoje zahteve.
Resorni ministar Dušan Petrović juče je poljoprivrednicima ponovo poručio da ne postoji nijedan razlog da se agrarna politika menja.
On je ukazao da je politika subvencionisanja poljoprivrednika pravedna i ekonomski opravdana, te da se do danas prijavilo 220.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za regresirano gorivo, što znači da će oni biti korisnici subvencija po količini.
Veliki je broj onih koji ranije nisu mogli da dobiju podsticaje za poljoprivredu, ali sada mogu i nema nijednog razloga da se ta politika promeni", rekao je Petrović novinarima odgovarajući na pitanje o tome kako će postupiti povodom protesta poljoprivrednika.
On je podsetio da je prošle godine subvencije dobilo ukupno 82.000 gazdinstava, a da je sada sa ovih 220.000 prijavljenih gazdinstava, pokrivena površina od 1,5 miliona hektara zemljišta, što pokazuje da je ova mera ekonomski opravdana.
Kako je Petrović naglasio, sada je trenutak kada Srbija treba da promeni svoju poljoprivrednu politiku kako bi povećala proizvodnju u agraru, izvoz i bruto domaći proizvod. "Siguran sam da će poljoprivrednici imati fer uslove i cenu i da će moći da zarade bolje nego prošle godine", dodao je on.
U četvrtak, 29. marta na snagu su stupile uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u 2012, koje znače promenu dosadašnjeg sistema subvencionisanja biljne proizvodnje i prelazak na davanja po količini proizvedene i isporučene robe. Vlada Srbije je u sredu usvojila tri uredbe po kojima će se premija u ratarstvu ostvarivati po isporuci proizvedenih količina kultura, i to za duvan u listu, žitarice i krompir i industrijsko bilje.
Pravo na premiju stiču poljoprivrednici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom koji na dan 9. aprila 2012. imaju prijavljene površine pod odgovarajućom grupom poljoprivrednih kultura.
Premija se ostvaruje preko pravnog lica, odnosno preduzetnika koji se bavi skladištenjem, proizvodnjom, otkupom i preradom ovih kultura kao i preko Republičke direkcije za robne rezerve.

Razilaze se vojvođanski paoriNezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine napuštaju glavni grad pošto su predali zahteve Dačiću.Paori se razlilaze i iz drugih gradova Vojvodine gde su dva dana protestvovali blokirajući puteve."Sada odlazimo da nastavimo setvu", naglasio su njihovi predstavnici.Traktori nezadovoljnih poljoprivrednika, kojima su od četvrtka bio blokiran ulaz u Novi Sad iz pravca Srbobrana i Temerina napustili su te lokacije i vraćaju se u svoja mesta.Saobraćaj na magistralnom putu Novi Sad - Subotica, tzv. starom subotičkom putu, kao i na putnom pravcu prema Bečeju preko Temerina je normalizovan.I 10 traktora koji su bili parkirani u petak uveče na bulevaru ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu, takođe su napustili taj prostor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track