ŠAREC OŠTRO STARTOVAO U EU: Solo akcije Višegradske grupe nisu naš stil, mi smo KONSTRUKTIVNI!
Foto: Reuters

PRED SAMIT EU

ŠAREC OŠTRO STARTOVAO U EU: Solo akcije Višegradske grupe nisu naš stil, mi smo KONSTRUKTIVNI!

Region -

LJUBLJANA, SALCBURG - Novoizabrani premijer Slovenije Marjan Šarec kreće danas na svoj prvi samit Evropske unije, koji se održava u Salcburgu, uoči kojeg je uputio poruku Briselu da se vlada u Ljubljani ne slaže sa delovanjem centralnoevropskih zemalja koje čine Višegradsku grupu (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka) i suprotstavljaju se migrantskoj politici koju zastupa EU.

Šarec je u intervjuu TV Sloveniji poručio da je Slovenija uvek bila "konstruktivna" članica EU.

"Solo akcije Višegradske grupe nisu naš stil... Naša spoljna politika mora da bude koordinisana i stabilna", rekao je Šarec.

Ovo će biti prvi, mada neformalni, samit EU posle odluke Evropskog parlamenta (EP) da pokrene proceduru nametanja sankcija Mađarskoj zbog njene migrantske politike. Evropska narodna partija (EPP), frakcija nacionalnih stranaka u EP, održaće pre samita sastanak na kom se očekuje rasprava o eventualnom isključenju stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Šarec će se na marginama skupa u Salcburgu, čiji će fokus biti na migracijama i Bregzitu, sastati sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Donaldom Tuskom i Žan-Klodom Junkerom.

Navodi se da će domaćin samita austrijski kancelar Sebastijan Kurc prvo ugostiti lidere na radnoj večeri posvećenoj migrantskim pitanjima, a u toku večeri britanska premijerka Tereza Mej će izneti svoje viđenje napretka u pregovorima oko Bregzita.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track