BEOGRAD JE DANAS CENTAR BALKANA! PUTINOVA POSETA GLAVNA TEMA U REGIONU: Sve oči uprte u ruskog predsednika, evo šta najviše zanima naše komšije! (FOTO)
Foto: EPA

SVI PIŠU O TOME

BEOGRAD JE DANAS CENTAR BALKANA! PUTINOVA POSETA GLAVNA TEMA U REGIONU: Sve oči uprte u ruskog predsednika, evo šta najviše zanima naše komšije! (FOTO)

Region -

Gotovo svi pisani i elektronski mediji u regionu najavljuju današnju posetu pedsednika Rusije Vladimira Putina, Beogradu, te analiziraju moguće teme razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Portali iz BiH na naslovnim stranama donose priču o poseti ruskog predsednika.

Portal Dnevnik ističe da će se Putin u Beogradu sastati i sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom.

foto: Radio Sarajevo

Tako Radio Sarajevo navodi da je Putin danas u zvaničnoj poseti Srbiji.

foto: Avaz

Portal Avaz.ba na sličan način najavljuje posetu ruskog predsednika, dok RTRS navodi da će se Putin susreti i sa Dodikom.

foto: RTRS

Tako hrvatska agencija Hina piše da će u fokusu susreta dvojice predsednika, među bilateralnim temama, biti i aktuelna situacija u regionu, pre svega pitanje Kosova, čiju nezavisnost, kako se podseća, Rusija ne priznaje i pruža podršku Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Ističe se i da će Putina ispred Hrama Svetog Save dočekati veliki broj građana kako bi, kako se navodi, pozdraviti ruskog šefa države u centru srpske prestonice.

Napominju i da posetu Putina prati oko 600 akreditovanih domaćih i inostranih novinara, snimatelja i fotoreportera, a našlo se mesta u izveštaju i za poklon Putinu, malog šarplaninca.

Hrvatski mediji pišu i o obezbeđenju ruskog predsednika.

foto: Index.hr

Index navodi da će "Putina će u zračnoj luci Nikola Tesla dočekati domaćin, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a svečani doček ruskom šefu države bit će priređen ispred Palače Srbija u kojoj potom slijede razgovori Vučić-Putin, ministarski sastanci u širem formatu te susreti državnih izaslanstava."

foto: Net.hr

Portal Net.hr navodi da će fokus razgovora srpskog i ruskog predsednika biti Kosovo, kao i da je Vučić pripremio poseban poklon za Putina.

foto: RTCG

O originalnom poklonu koji će srpski predsednik dati ruskom kolegi, štenetu šarplaninca pišu i crnogorski mediji, dok je obezbeđenje Putina u fokusu makedonskih portala.

foto: Sloboden Pečat

Tako Sloboden pečat donosi tekst pod naslovom "Putina će u Srbiji čuvati 7.000 policajaca".

Sastanak šefova ruske i srpske države Putina i Aleksandra Vučića pomno pratiti jer nije reč o rutinskoj poseti, već je reč o događaju koji ima daleko veći značaj budući da je, kako se ocenjuje, "Srbija centar Balkana", pa se pažljivo prati sve što se ovde zbiva.

Tom prilikom će, inače, biti potpisan 21 strateški sporazum, čija je vrednost nekoliko stotina miliona evra, a jedna od ključnih tema biće i pitanje Kosova. Ovo je 15. po redu susret dvojice državnika, a treći u proteklih devet meseci.

Kurir.rs

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track