SEDAM ODSTO ZAPOSLENIH SLOVENACA ŽIVI U SIROMAŠTVU: A dva odsto prima socijalnu pomoć
Foto: Profimedia

ne cvetaju im ruže

SEDAM ODSTO ZAPOSLENIH SLOVENACA ŽIVI U SIROMAŠTVU: A dva odsto prima socijalnu pomoć

Region -

Od približno 981.000 zaposlenih Slovenaca, sedam odsto živi ispod granice siromaštva, a dva procenta prima finansijsku ili materijalnu pomoć od socijalnih organizacija. Ovo su podaci slovenačkog Zavoda za statistiku objavljeni uoči Međunarodnog praznika rada, izveštava agencija STA.

Zaposlenost najviše utiče na materijalni aspekt života.

"Domaćinstva koja nemaju zaposlene članove, a koja moraju da izdržavaju decu, u najvećem su riziku od siromaštva. Oko 70 odsto članova takvih domaćinstava u Sloveniji živi ispod granice siromaštva", izjavila je danas Karmen Hren, zamenica direktora Zavoda za statistiku na konferenciji za medije u Ljubljani.

Kako se navodi u informaciji STA, oko 17 procenata nezaposlenih Slovenaca prima finansijsku ili materijalnu pomoć od socijalnih organizacija.

Nemanje posla takođe utiče na zdravlje; oko 80 odsto zaposlenog slovenačkog stanovništva opisuje svoje zdravlje kao dobro ili veoma dobro, dok je kod nezaposlenih ta brojka niža, 60 procenata.

U Sloveniji su svojim životom najzadovoljniji učenici, a zatim radna populacija.

Među zaposlenima i samozaposlenima, više od polovine njih kaže za sebe da su veoma srećni, a 2,0 procenta navodi da nisu srećni. Nezaposleni i ostali neaktivni Slovenci su, prema anketi Zavoda za statistiku, najmanje srećni, dodaje STA.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track