HRVATE NEMA KO DA ČUVA, MLADI IZBEGAVAJU POLICIJSKI POSAO: Konkurs produžen, kriterijumi sniženi, kandidata nema! (VIDEO)
Foto: Profimedia

katastrofa

HRVATE NEMA KO DA ČUVA, MLADI IZBEGAVAJU POLICIJSKI POSAO: Konkurs produžen, kriterijumi sniženi, kandidata nema! (VIDEO)

Hrvatska -

Mladi su nezainteresovani za ovaj posao zbog niskih plata, a MUP je još u septembru 2017. godine najavilo povećanje plata policajacima.

U konkursu za upis kandidata za prekvalifikaciju odraslih za zanimanje policajac u 2019./2020. izmenjene su pojedine odredbe. Osim što je prvobitni rok za prijavu zainteresovanih koji je bio 31. jula, produžen za mesec dana (sada je rok za prijavu 31. avgusta ove godine), prema novim uslovima konkursa prijaviti se mogu hrvatski državljani i državljanke sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju, piše Dnevnik.hr.

Podsetimo, do sada su to mogli samo oni koji su završili srednju školu u četvorogodišnjem programu.

Na konkurs se mogu javiti svi oni koji nemaju navršenih 28 godina na dan 16. jula 2019. godine, imaju posebnu psihičku i fizičku zdravstvenu sposobnost, imaju propisan nivo telesne motoričke sposobnosti, oni koji su lično dostojni za obavljanje policijske službe i koji nisu članovi političke stranke.

Iako je do sada na konkursima, koji su trajali manje od dva meseca, primano 400 novih policajaca, ove godine konkurs je otvoren 1. juna i traje punih šest meseci, do 31. avgusta. Prima se čak 750 novih policajaca. Snižavanje kriterija konkurs ove godine leži očigledno u smanjenom odazivu, dok, istovremeno, u MUP-u velik broj policajaca ima sve uslove za odlazak u penziju. Iako su predali zahteve, odlazak im nije odobren. Mladi su nezainteresovani za ovaj posao zbog niskih plata, a Ministarstvo unutrašnjih poslova još je u septembru 2017. godine najavilo povećanje plata policajacima.

Ali, očito od toga još ništa. Sindikat policijskih službenika na svojoj stranici na Fejsbuku objavio obračun osnovne plate policajca koji radi na području Zagreba. Neto plaća policajca pripravnika 500 evra, dok policajac s položenim državnim ispitom za to zanimanje ima osnovicu 600 evra, piše Dnevnik.hr.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track