SLOVENAČKI ARKAN JE STRAH I TREPET! ZAVODI RED NA GRANICI SA HRVATSKOM: Andrej komanduje paravojnom formacijom, kandidovao se za predsednika i više je u zatvoru nego na slobodi! (VIDEO)
Foto: Facebook/Andrej Šiško

BURAN ŽIVOT

SLOVENAČKI ARKAN JE STRAH I TREPET! ZAVODI RED NA GRANICI SA HRVATSKOM: Andrej komanduje paravojnom formacijom, kandidovao se za predsednika i više je u zatvoru nego na slobodi! (VIDEO)

Region -

Andrej Šiško vođa je paravojne grupe Štajerska straža koja, naoružana i pod maskama, sprovodi vojne vežbe 40-ak kilometara od granice s hrvatskom, kako bi "obranila Sloveniju od migranata". On je i pre bio kontroverzan, a u njegovom se životu prepliću politika, vojska, fudbal i kriminal.

On je još kao mladić postao kontroverzan, jer je osnovao Antikomunističku organizaciju Slovenije i vojno krilo Slovenačke oslobodilačke vojske, a kasnije i Front za nezavisnu Sloveniju, piše Express.hr.

Slovenačka garda

U vreme rata organizovao je Slovenačka gardu, koja je sarađivala sa obaveštajnom službom njihove Teritorijalne obrane.

U zatvoru je bio nekoliko puta, prvi put još za vreme bivše države jer se posvađao sa zapovednikom JNA. Drugi put je završio u zatvoru nakon sudskog procesa koji je trajao 14 godina zbog pokušaja ubistva preduzetnika Milana Klementa.

Optužen je da je 1992. zajedno sa još jednom kontroverznom ličnošću, Zmagom Jelinčičem, postavio bombu ispod Klementovog auta. Treći put je u zatvoru završio krajem prošle godine zbog pozivanja na nasilnu promenu ustava.

Pre izlaska iz zatvora ga je posetio Borut Pahor kako bi ga nagovorio da njegova Stranka slovenskog naroda ne počne sa prikupljanjem potpisa za referendum o pristupanju Slovenije NATO-u. Nije mu uspelo, ali nije ni Šišku, jer njegova stranka nije skupila dovoljno potpisa. Još jedna veza Šiška i NATO-a je otvoreno protivljenje ulasku Hrvatske u tu međunarodnu vojnu organizaciju.

Šiško je hteo da bude i predsednik Slovenije, pa se zato 2017. kandidirao na izborima. Bio je proglašen totalnim autsajderom, ali je osvojio 2,21 posto glasova: Tokom cele kampanje je nosio crvenu bejzbol kapu, baš kao i Donald Tramp, a čak je izjavio i kako gleda "na problem migranata slično kao i Tramp".

Trenutno je šef ultradesne stranke Pokret za ujedinjenu Sloveniju, a proteklih 14 godina je bio i šef Hervardija, nacionalističkog pokreta koji se slaže sa teorijom o "mletačkom poreklu Slovenaca".

Brane svoju zemlju?

Štajersku stražu, za koju tvrdi da nije paravojna organizacija, nego "grupa ljudi koji brane svoju zemlju od migranata", osnovao je prošle godine. Osnivanje je opravdao tvrdnjom da slovenački Ustav dopušta osnivanje pokrajina i pravo na samoorganizaciju.

"Budući da svaka zemlja mora imati svoje obrambene i bezbednosne snage koje su u stanju da održe javni red i mir i kontrolu granica, osnovali smo Štajersku stražu", rekao je i dodao kako grupa poseduje vatreno oružje i da im za to nisu potrebne dozvole: "Pravo na čuvanje i nošenje oružja je osnovno ljudsko pravo".

Slovenački portal Reporter je prošle godine pisao kako su se mogle videti snimci "identični onima iz 90-ih kad je Željko Ražnatović Arkan osnovao paravojnu jedinicu". Još jedna zajednička stvar Arkanu i Šišku je fudbal. Naime, Šiško je bio vođa Viola, navijača fudbalskog kluba Maribor.

Novinar Dela je napravio reportažu o Štajerskoj straži, koja ima treninge svakog meseca. Nije poznato ko i na koji način finansira tu paravojnu jedinicu, a slovenačkom je novinaru neobjašnjivo zašto policija nije intervenisala, iako je obuka trajala tri dana.

"Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde da su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako im se vide lica. Da li to znači da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji?", pita se novinar.

Sve više seoskih straža

No, osim Štajerske, u Sloveniji se osnivaju i seoske straže. Tako je 24sata otkrio osmočlanu porodicu Zidar iz sela Radovica koje se nalazi na kilometar od Hrvatske. Tvrde kako svi znaju borilačke veštine i kako im je dužnost da brane Sloveniju od migranata, jer su oni pretnja. Zanimljivo je da se neki pripadnici seoskih straži širom Slovenije deklarišu kao članovi Štajerske straže.

Takve organizacije dobijaju i javnu podršku istomišljenika, poput 64-godišnjaka iz Krmačine kojem je, kako kaže, 13 Alžiraca ukralo kombi iz dvorišta. Iako ima protivnika seoskih straža, oni ne žele glasno da istupaju u slovenačku javnost. Slovenačka vlada je istupila i izjavila kako zabranjuje seoske straže.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Facebook/Andrej Šiško

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track