SVI OSIM MESIĆA GLASALI DA SE JNA POVUČE IZ SLOVENIJE! Kučan posle 28 godina otkriva ISTINU: Odmah sam zvao Tuđmana!
Foto: Beta

istina mora da izađe na videlo

SVI OSIM MESIĆA GLASALI DA SE JNA POVUČE IZ SLOVENIJE! Kučan posle 28 godina otkriva ISTINU: Odmah sam zvao Tuđmana!

Region -

Milan Kučan je napokon ispričao i kako je došlo do rata u Sloveniji i povlačenja JNA, čime je otvoren put za slovenačku nezavisnost.

On je, između ostalog, rekao kako je na jednom od sastanaka na Brionima između slovenačke delegacije i Predsedništva Jugoslavije, njegov član Branko Kostić rekao: "Mi ćemo se radije povući nego da vi ubijate naše sinove.“

“To je bila teška optužba. Tada sam predložio Drnovšeku da vidi sa Jovićem da li oni ozbiljno misle da se povuku. Usledila je sednica Predsedništva Jugoslavije, na kojoj je odlučeno da se Armija povuče iz Slovenije. Svi osim Stipe Mesića su glasali za to odluku”, rekao je Kučan.

Iako su Hrvatska i Slovenija usaglašavale poteze u vezi sa osamostaljenjem, Kučan je rekao da je zvao Tuđmana kada je izbio rat u Sloveniji.

“Ja sam posle noćnog razgovora sa Markovićem zvao Tuđmana. Jer mi smo znali da oni imaju plan kako da spreče izlazak tenkova u Hrvatskoj, da ne dođu u Sloveniju. I kad sam ja to tražio: "Predsedniče, kod nas je počeo rat, hajde da pomognete", odgovorio mi je: "Ne mislite valjda da ćemo mi zbog vas u rat".

Ja sam onda rekao: "Nećete zbog nas, nego ćete zbog vas.Generala Špegelja su uskoro posle toga smenili”, rekao je Kučan.

(Kurir.rs/Nedeljnik, Foto: Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track