Najnovije vesti

POMPEO NA BLEDU OPLEO PO KOMUNISTIČKOJ KINI A JANŠA DODAO: Amerika nas oslobodila komunizma, bili smo žrtva 32 godine
Foto: EPA / IGOR KUPLJENIK

mini turneja

POMPEO NA BLEDU OPLEO PO KOMUNISTIČKOJ KINI A JANŠA DODAO: Amerika nas oslobodila komunizma, bili smo žrtva 32 godine

Region

Američki državni sekretar Majk Pompeo posetio je danas Sloveniju u okviru mini evropske turneje i tom prilikom ponovio je da se plima okreeće protiv Kineske komunističke partije koja pokušava da kontroliše ljude i druge ekonomije, dok je slovenački premijer Janez Janša rekao da se ta zemlja bez SAD ne bi oslobodila komunističkog režima.

Pompeo je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja zejedniičke deklaracije o bezbednosti 5G mreže, rekao da lideri u Evropi i širom sveta donose suverene odluke kako bi zaštitili slobode svojih građana, kao i da ljudi žele da žive u slobodi bez obzira da li su u Belorusiji, Libanu, Hongkongu ili negde drugde, prenosi STA. 

foto: EPA / IGOR KUPLJENIK

"Znam da se Slovenija ponosi time što je lider u nauci i tehnologiji, a kad postanete čista država 5G, kao što to danas radite, učvrstićete tu poziciju. Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da ograniči slobodu za sve nas", rekao je Pompeo.

Slovenački premijer Janez Janša govorio je o prošlosti Slovenije kao članice bivše Jugoslavije istakavši da je ta zemlja pre svega 32 godine bila deo "totalitarnog režima". 

foto: EPA / IGOR KUPLJENIK

"Vila u kojoj se sada nalazimo koristila je elita komunista, dok su neki od nas bili u zatvorima komunističkog režima. Danas, Slovenije je slobodna zemlja", rekao je Janša aludirajući na to da su on i još tri osobe uhapšeni početkom 90-ih što je pokrenulo proteste uoči odvajanja Slovenije od SFRJ. 

Istovremeno on se zahvalio SAD jer su u prethodnom veku dva puta došli u Evropu najpre da bi pomogli u borbi protiv nacizma, a zatim i u "oslobađanju od tiranije komunizma".

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / IGOR KUPLJENIK

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...