VEŠTAK O NESREĆI U BUDVI: Jahta išla brzo, čamac se nije sklonio na vreme
Foto: Shutterstock

tragedija na moru

VEŠTAK O NESREĆI U BUDVI: Jahta išla brzo, čamac se nije sklonio na vreme

Region -

Za sudar u kom je poginula Maja Šljivančanin krivi su vozači jahte i čamca u kom se nalazila devojka

Sin srpskog biznismena M. S. (17), koji je optužen za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 11. jula u blizini Budve stradala policajka Maja Šljivančanin, kretao se jahtom brzinom većom od bezbedne, ali krivicu snosi i verenik nastradale Vladimir Stanišić, navodi se u nalazu veštaka koji je prenela crnogorska Borba.

Kako je Kurir pisao, sedamnaestogodišnjak je bio za upravljačem jahte koja je u vlasništvu njegovog oca, kada je naletela na čamac u kom su bili Maja Šljivančanin i njen verenik. Od siline udara čamac se bukvalno prepolovio i potonuo.

Kršili propise

- Pomorska nesreća se dogodila zbog nepridržavanja međunarodnih pravila o izbegavanju sudara na moru oba učesnika pomorske nesreće - zaključak je, kako prenosi Borba, sudskog veštaka za pomorski saobraćaj Aleksandra Božovića.

Sedamnaestogodišnjak, kako se navodi, prekršio je pravilo o izbegavanju sudara, ali i pravilo koje se odnosi na bezbednu brzinu kretanja.

- Plovilo „si raz sandenser 395“, kojim je upravljao M. S., pre udara u čamac kretalo se brzinom od 17,3 čvora, što nije sigurna brzina - naveo je stručnjak i pojasnio da sigurnosna brzina nije propisana, ali da mora da bude prilagođena situaciji.

M. S., koji je istog dana uhapšen, navodno je izjavio da nije video čamac na koji je naleteo.

- Maloletnik je morao da preduzme manevar skretanja udesno ili zaustavljanja i tako izbegne sudar - naveo je veštak.

Nije skrenuo desno

S druge strane, prema njegovom mišljenju, Vladimir Stanišić, koji je upravljao čamcem, doprineo je nesreći jer se nije uklonio sa putanje jahte.

- Analiza oštećenja čamca u koji je udarila jahta pokazali su da Stanišić nije osmatrao područje plovidbe i nije preduzeo radnje zaustavljanja ili skretanja udesno kada mu nailazi objekat sa njegove desne strane - naveo je stručnjak za pomorski saobraćaj.

Kurir.rs, J. S./ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track