SLOVENCI IGRAJU RUSKI RULET SA KORONOM: Zbog ove prakse se lekari hvataju za glavu!
Foto: Shutterstock

ludilo

SLOVENCI IGRAJU RUSKI RULET SA KORONOM: Zbog ove prakse se lekari hvataju za glavu!

Region -

U Slovenija su zabrinuti zbog opasne pojave namerne infekcije koronavirusom kako bi se olakšalo kretanje i putovanje, s obzirom na to da se bolest trenutno tretira kao imunitet stečen vakcinacijom.

„Primećujemo trend povećanja broja onih koji žele da se zaraze što pre kako bi dobili sertifikat koji će im omogućiti lakše putovanje i prelazak granica, što je opasna praksa koju ne možemo da preporučimo“ rekla je epidemiolog Mateja Logar.

„Svako ko se namerno zarazi rizikuje teži oblik bolesti. Dodala je da zbog toga, kao i zbog nekoliko zabeleženih slučajeva varanja na testovima, razmatraju ograničenja, odnosno menjaju pravila putovanja. Ona je navela da se razmatra uklanjanje onih koji su preživeli virus sa liste izuzeća od testiranja prilikom prelaska granice, ali samo u fazi kada su vakcine dovoljne za imunizaciju većine stanovništva. Na opasnost od namernog izlaganja virusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz Univerzitetskog medicinskog centra u Ljubljani.

"Još uvek ne znamo mnogo o ovoj bolesti. Ona je nepredvidiva i može imati trajne posledice. Ne znamo tačno koje dugoročne posledice bolest ima, posebno za mlađe pacijente, mada je nekima vrlo neprijatna." upozorio je. Istakao je da je neuporedivo sigurnije sprečiti infekciju i bolest, a zatim se protiv nje vakcinisati, nego se razboleti i računati da je time stečen imunitet.

„Pored toga, svi oni koji mogu biti namerno zaraženi u kontaktu sa drugima rizikuju tok bolesti, pa se moramo ponašati odgovorno i zaštititi sebe i druge“, upozorio je Zovko.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track