EKSPEDITIVNOST HRVATSKIH ŽELEZNICA: Evo koliko im je trebalo da jave vozačima da jedan pružni prelaz ne radi!
Ilustracija

bruka

EKSPEDITIVNOST HRVATSKIH ŽELEZNICA: Evo koliko im je trebalo da jave vozačima da jedan pružni prelaz ne radi!

Hrvatska -

Uređaj za obezbeđenje pružnog prelaza 81 “Pliva” na deonici Savski Marof – Dobova oštećen je u saobraćajnoj nesreći i trenutačno ne služi za regulaciju prometa, izvestile su u četvrtak Hrvatske železnice (HŽ), dodajući da bezbednost u putničkom i železničkom saobraćaju pritom nije ugrožena.

Taj uređaj ne radi nakon što je 7. maja 2021. u 20,16 sati na tom prelazu voz udario vozilo dok je uređaj za osiguravanje prelaza bio uključen, to jest dok su signali bili uključeni, a polubranici spušteni. Od siline udarca vozilo je odbačeno na betonsku kućicu u kojoj je smešten uređaj i koja je pritom odbačena nekoliko metara dalje i znatno oštećena. S obzirom na štetu na kućici i na složenu i dugotrajnu popravku unutrašnjeg uređaja za osiguravanje prelaza, ne može se predvideti kad će se uspostaviti regulacija saobraćaja, ističe HŽ i dodaje kako čini sve da to bude što pre i moli sve učesnike u prometu za strpljenje.

Napominje da kroz ovaj prelaz voze vozovi na način da mašinovođa deluje u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima za bezbedan rad i upravljanje železničkim saobraćajem. To znači da mora da zaustavi voz pre prelaska i - pošto se uveri da ga niko ne prelazi - može da nastavi vožnju maksimalnom brzinom od deset kilometara na sat dok prednji deo voza ne pređe preko prelaza. Tada može da nastavi vožnju najvećom dozvoljenom brzinom.

Bezbednost učesnika u drumskom i železničkom saobraćaju nije ugrožena, ističe HŽ i dodaje da je zbog obaveznog zaustavljanja vozova ispred prelaza 81 „Pliva“ i zbog konfiguracije i rasporeda ostalih signalno-sigurnosnih uređaja na tom delu pruge, povremene poteškoće na železničko-putnom prelazu 83 „Drenje“, koji će biti uključen na određeno duže vreme (oko osam minuta) za vozove koji voze iz pravca Dobove. HŽ takođe moli sve učesnike u saobraćaju koji su tamo da budu strpljivi i da poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja