KUČAN OSTAJE PRI SVOM I 30 GODINA OD RASPADA SFRJ: Jugoslavija je bila veštačka tvorevina! razlaz je bio neminovan!
Foto: Profimedia / Jure Makovec / AFP

nekadašnji prdsednik slovenije

KUČAN OSTAJE PRI SVOM I 30 GODINA OD RASPADA SFRJ: Jugoslavija je bila veštačka tvorevina! razlaz je bio neminovan!

Region -

Predsednik Slovenije u vreme raspada SFRJ Milan Kučan i danas, tri decenije kasnije, kaže da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina i da je razlaz bio neminovan zbog krize u koju je zemlja upala, te da SFRJ nije bila u stanju da u novim okolnostima potvrdi razloge za svoj opstanak.

Kučan u razgovoru sa Tanjug kaže i da je Slovenija znala za opasnost i mogućnost da se zemlja raspadne na krvav način, pa je nudila predloge za mirno rešenje, dodajući da je razočaran što taj predlog nije naišao na razumevanje ni u zemlji, ni u međunarodnoj zajednici koja, tvrdi, nije shvatila šta se u suprotnom može desiti.

"Sve to se dešavalo u procesu rešavanja duboke krize u koju je upala Jugoslavija, koja je narušila međunacionalne odnose, privredni sistem, koja je tražila da se nađe novi dogovor oko pravca u kojem će se zemlja razvijati", rekao je Kučan povodom tri decenije od kada su na današnji dan, 25. juna 1991. godine, slovenački i hrvatski parlamenti doneli odluku o proglašenju nezavisnosti čime je formalno počeo raspad Jugoslavije.

Najuticajniji slovenački političar tog vremena, kaže da je razlaz zbog krize u koji je zemlja upala, ipak, bio neminovan, a da je zbog različitih interesa i pogleda, svako tražio svoj izlaz iz krize.

"Slovenci su alternativu pronašli u pravcu iskorištavanja prava na samoopredeljenje, drugi su tražili duge izlaze, imali su druge predloge, ali na kraju ipak treba uvažiti neminovnosti i činjenicu da je Jugoslavija bila vestačka tvorevina", smatra Kučan.

Milan Kučan
foto: Youtube prtscr / FACE HD TV

Prema njegovim rečima, Jugoslavija je u novim okolnostima morala da potvrdi razloge za svoj opstanak, ali to nije bila u stanju i ralzaz je bio nepohodan, ali ne da se raspadne na tako tragičan i krvav način.

Kučan kaže da, što se tiče Slovenije, oni su znali opasnost i mogućnost da se zemlja raspadne na takav, krvav način pa su nudili predloge za mirno rešenje.

"To je bio je predlog naše Skupštine u januaru 1991. godine posle slovenackog plebiscita. Predlog o mirnom razilaženju nije naišao na razumevanje niti je međunarodna zajednica shvatila zašto to predlažemo i šta se može desiti", rekao je Kučan.

Sada, posle 30 godina, nastalo je nekoliko malih država koje su bile različito uspešne na svom razvoju.

"Slovenija je išla dosta dobro privih decenija u ostavarenju svojih ciljeva i ambicija - osamstaljenje, međunarono priznavanje, ulazak u EU, ali poslednje dve, dve i po godine se razvija u pravcu u kojem se razvijaju i druge zemlje - nacionalizam i populizam, što vodi ka cilju kojem nismo težili kada smo stvarali zemlje", naveo je Kučan.

Na pitanje da li bi sve zemlje bivše SFRJ, zajedno, po ulasku u EU mogle da budu deo zajedničkog regionalnog saveza, kaže da nije realno razmišljati na taj način, ali je realno računati na vrlo tesnu saradnju koju sve razvijene zemlje moraju da grade ako su vezane istim vredostima.

Kučan kaže da i danas, tri decenije kasnije, ostaje razočaranje što njegov predlog o mirnom razlazu, sporazumom, dogovornom nije uspeo.

"Ostaje razočaranje da mi to nije uspelo, što nije uspelo sporazumom, dogovorom na miran način, Moglo je drugačije, ali šta je, tu je, treba sada videti kako se posledice razlaza mogu ublažiti", rekao je Kučan.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Jure Makovec / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track