HLADAN TUŠ ZA LJUBLJANU: Zbog Janšinih reči, Si već povukao prve poteze
Foto: EPA-EFE/ARIS MESSINIS / POOL, EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert / POOL

OSVETA ZBOG TAJVANA

HLADAN TUŠ ZA LJUBLJANU: Zbog Janšinih reči, Si već povukao prve poteze

Region -

Nakon Litvanije, Kina je zbog podrške Tajvanu preduzela trgovinske mere protiv Slovenije, piše britanski Tajms.

Kina burno i žestoko reaguje na svaki korak u smeru podrške ostrvu koje smatra svojom teritorijom i u slučaju snažnijih veza sa vladom u Tajpeju, Peking nema milosti.

U slučaju Slovenije, Peking je odlučio da poništi ugovore sa slovenačkim firmama sa kojima posluje i povukao se iz dogovora o ulaganju u Sloveniju nakon što je premijer Janez Janša javno govorio o izgradnji boljih veza sa Tajvanom.

Slovenačko-kinesko privredno veće u Ljubljani objavilo je da su im novonastale probleme u poslovanju prijavile firme koje sarađuju s Kinom, i da su mere slične onima koje je Kina preduzela u Litvaniji.

Slovenija i Litvanija su Evropsku uniju stavile na geopolitički test, a Brisel za sada snažno reaguje, piše Tajms.

Naime, Valdis Dombrovskis, evropski šef za trgovinsku politiku, upravo je pokrenuo spor s Kinom kod Svetske trgovinske organizacije nakon što je evropski tim prikupio dokaze da je Kina prošlog meseca "oštro ograničila ili de fakto blokirala uvoz i izvoz s Litvanijom bez upozorenja ili konsultacija".

"Pokretanje postupka pred Svetskom trgovinskom organizacijom nije korak koji se olako preduzima", rekao je Dombrovskis novinarima.

"Međutim, nakon nekoliko uzastopnih propalih pokušaja da se pitanje reši bilateralnim putem ne vidimo drugog načina. Evropska unija je odlučna u želji da deluje ujedinjeno i brzo kada je reč o odlukama koje krše pravila Svetske trgovinske organizacije i prete njenom jedinstvenom tržištu", objavio je Dombrovskis.

Sa druge strane, Peking ističe da su "optužbe neutemeljene i neujednačene".

Kineske diplomate upozorile su Evropsku komisiju da bi "pravna akcija" mogla "oteti" njihove odnose i potencijalno delovati na ekonomski oporavak u EU, pogotovo u Nemačkoj.

"Problem između Kine i Litvanije je političke prirode, a ne ekonomske", poručio je Žao Liđian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. "Podsećamo EU na oprez zbog litavnskog pokušaja da otme kinesko-evropske odnose", rekao je Žao.

Diplomatski problemi se sada, zbog Slovenije, šire.

U slučaju Litvanije, spor je počeo prošlogodišnjom odlukom da otvore tajvansko predstavništvo pod tim imenom, umesto uobičajenog i od Kine prihvaćenog ješenja da se u nazivu uvek nalazi glavni grad Tajpei.

Taj potez je razljutio i izazvao Kinu. Prošle sedmice Janez Janša je za indijsku televiziju izjavio da se nada da će Slovenija slediti litvanski primer i razmeniti diplomatske kancelarije sa Tajvanom. Isto tako, Janša je rekao da Ljubljana podržava tajvanski pokušaj da postane član Svetske zdravstvene organizacije.

Do sada su Slovenija i Kina negovale dobre odnose. Slovenija je bila deo projekta kineskog predsednika Si Đinpinga "Pojas i put" čiji je cilj gradnja infrastrukture kojom bi se povećao globalni opseg Kine.

Međutim, Slovenija sada "otvoreno dovodi u pitanje kinesku politiku prema odmetnutom ostrvu, poznatu pod nazivom 'jedna Kina'" i "daje opasne izjave vezane uz tajvansku nezavisnost".

"Šokirani smo i snažno se protivimo", poručio je Žao.

Protivi se i Evropska komisija. Evropski pravnici sastavili su dosje kineskih mera protiv Viljnusa u kojem su dokumentovali kako je Kina odbila da izda carinske dozvole za litvansku robu, kako je odbila zahtev Litvanije vezan za uvoz iz Kine i kako je sprovodila pritisak na evropske kompanije da ne koriste litvansku robu u svojim lancima snabdevanja za proizvode namenjene kineskom tržištu.

Ova diplomatska svađa izaziva podele u Evropskoj uniji. Diplomate kažu da Nemačka pritiska zvaničnike u Briselu da ublaže kritike na račun Kine kako bi se smirila svađa, piše Tajms.

Dombrovskis, koji je Litvanac, to odbija.

Nemačka ima velike uloge. Velike nemačke kompanije, pogotovo automobilska industrija, jako zavise od Kine i čak su upozorile Viljnus da će se povući iz Litvanije ako se ne rešo spor sa Kinom.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track