NUKLEARNA ELEKTRANA KRŠKO STALA NA MESEC DANA: Počeo poslednji remnot za 40 godina postojanja! Cena 100 miliona evra
Foto: Matej Leskovsek / AFP / Profimedia

rok 2. novembar

NUKLEARNA ELEKTRANA KRŠKO STALA NA MESEC DANA: Počeo poslednji remnot za 40 godina postojanja! Cena 100 miliona evra

Region -

Nuklearna centrala Krska je posle 513 dana stala na dobar mesec. Tokom remonta struju će davati TEŠ - Šoštanje, hidroelektrane i po potrebi gasne elektrane.

U Nuklearnoj elektrani Krško (NEK), koja je nakon 32. gorivnog ciklusa i 513 dana neprekidnog rada noću ugašena i isključena sa mreže, počinje 32-dnevni remont.

Ujedno, ovo će biti poslednji remont u njenom prvobitno planiranom veku od 40 godina, za koji će potrošiti 90 do 100 miliona evra. Planiraju da ga završe 2. novembra.

U okviru redovnog remonta biće obavljeno više od 4.000 intervencija, i to u okviru tri osnovne deonice: prva obuhvata zamenu skoro polovine nuklearnog goriva i rad na održavanju, druga deo zamena i kontrola, a druga deonica obuhvata zamenu i kontrolu. treći obuhvata investicione i modernizacijske radove.

Krško, Nuklearna Elekrana
foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Uz zamenu 56 gorivnih elemenata svežim, centralni remontni radovi obuhvatiće i preventivno održavanje tehnološke opreme, pregled stanja tehnoloških konstrukcija i proveru tlačnih barijera u skladu sa pripadajućim programima, koji obuhvataju svu bezbednosnu opremu i njenu podsklopovi.

Ispade struje tokom remonta pokrivaće slovenačke hidroelektrane sa pojačanim radom i sa sadašnjim dobrim vodostajem reka, a po potrebi će biti pokrenuti i gasni agregati Termoelektrane Brestanica u okviru grupe Gen.

Centralnu ulogu u domaćem snabdevanju strujom imaće sledećeg meseca Termoelektrana Šoštanj, koja će raditi punim kapacitetom, a u pripravnosti su i gasni blokovi u Šoštanju i Trbovlja. Termoelektrane na gas će inače raditi na mazut po sadašnjim visokim cenama gasa.

U NEK-u, koji obezbeđuje približno jednu petinu električne energije potrebne u zemlji, ne očekuju se problemi u njenom snabdevanju tokom remonta. Na osnovu remontnih radova planiraju i povećanje kapaciteta elektrane za približno 10 megavata.

Inače, ovim remontom završavaju period od prvih 40 godina rada i prelaze u produženi rad na dodatnih 20 godina.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track