PAO VOL STRIT: Berzanski indeksi naglo gube vrednost! Entuzijazam investitora naglo pao!
Foto: AP / Allie Joseph / New York Stock Exchange

akcije u crvenom

PAO VOL STRIT: Berzanski indeksi naglo gube vrednost! Entuzijazam investitora naglo pao!

Planeta -

Na Vol Stritu berzanski indeksi su izgubili većinu svojih dobitaka od prethodnog dana jer je entuzijazam investitora za kamatne stope i inflaciju jenjavaju. Dau Džons je izgubio 0,61 odsto, na 33.949 poena, dok je S&P 500 pao 1,11 odsto, na 4.117 poena, a Nasdak indeks 1,68 odsto, na 11.910 poena.

Dan ranije ovi indeksi su snažno porasli, nakon što je predsednik FED-a Džerom Pauel rekao da inflacija počinje da jenjava, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle da porastu više nego što tržište očekuje, ako ekonomski pokazatelji ne budu u skladu sa očekivanjima. Iako nije rekao ništa novo, investitore je ohrabrilo to što Pauel nije bio oštriji u svojoj retorici, s obzirom na nedavno objavljen neočekivano snažan izveštaj o zapošljavanju u SAD.

Vol Strit, berza
foto: AP / Allie Joseph / New York Stock Exchange

Ublažavanje inflacije poslednjih meseci navelo je investitore da zaključe da će Fed uskoro prekinuti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta prošle godine, i da će konačna kamatna stopa, odnosno kamatna stopa po kojoj bi Fed okončati proces povećanja cene novca, biće manje od 5 odsto.

Ciklus povećanja stope će zaista uskoro biti završen, ali će kamatne stope verovatno biti podignute iznad 5 procenata i ostati na tim nivoima duže nego što se očekivalo. Ovo su najvažnije poruke koje su zvaničnici Feda poslali poslednjih dana i nedelja.

Guverner centralne banke Kristofer Voler juče je rekao da se čini da će inflacija ove godine dodatno da se smiri, ali da bi borba centralne banke u cilju snižavanja inflacije na oko 2 odsto mogla da potraje, a monetarna politika će ostati čvršća duže vreme. nego što se očekivalo. Zbog toga je splasnuo entuzijazam investitora, pa su juče pale cene akcija, najviše u sektoru tehnologije.

Ni kvartalni rezultati poslovanja kompanije nisu ohrabrujući. Do sada je više od polovine kompanija u indeksu S&P 500 objavilo svoje izveštaje, od kojih je većina ostvarila veći profit od očekivanog. Ali analitičari koje je anketirao Rojters procenjuju da je zarada kompanije opala na godišnjem nivou.

S druge strane, juče se na evropskim berzama trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je za 0,26 odsto, na 7.885 poena, a frankfurtski DAKS za 0,60 odsto, na 15.412 poena. Pariski CAC je, s druge strane, oslabio za 0,18 odsto, na 7119 poena.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track