VRATIO SE U DEDOVINU I POKRENUO BIZNIS: Beograđanin pravi švajcarski sir u Foči!
Foto: Printscreen Nezavisne

SPOJIO TRADICIONALNO I MODERNO

VRATIO SE U DEDOVINU I POKRENUO BIZNIS: Beograđanin pravi švajcarski sir u Foči!

Bosna i Hercegovina -
Proizvodnja je počela pre pola godine, ali na plasman će morati da pričeka još toliko. Švajcarska tradicija pravljenja sira, ali na srpski način zahteva sazrevanje od godinu dana

FOČA - Alpska krave rase "braun svis", koje se vode na ispašu iznad Kanjona Tare, na visini od 1200 metara, mogle bi da promijene način spremanja sira u fočanskom kraju. Bograđanin Predrag Džokić se vratio u dedovinu i pokrenuo proizvodnju tvrdog sira- grijer, na tradicionalni švajcarski način.

“Stari švajcarski recept, star dva veka, sa Alpa, sve tradicionalno uklopljeno je sa modernim materijalima, znači grejanje mleka na vatri, zrenje na dasci. Za sad smo jako zadovoljni kako je sir ispao a kvalitet je odličan”, rekao je Predrag.

Za jedan kolut grijera od 10 do 12 kilograma, potrebno je od 150 do 200 litara mleka. Proizvodnja je počela pre pola godine, ali na plasman će morati da pričeka još toliko. Švajcarska tradicija pravljenja sira, ali na srpski način zahteva sazrevanje od godinu dana.

“Imamo jako puno interesovanja, konkretno elitni restorani i hoteli u Beogradu Sarajevu. Hrvatsko primorje je jako blizu, a iu Dubrovniku ima potražnje”, priča Džokić.

Ovo su još uvek probni kapaciteti farme, koja trenutno broji 30 grla. Za proširenje i izgradnju raspolodnog centra, iz kojeg bi se otvarale male porodične farme, Džokić i Jovičić obezbedili su novac iz evropskih fondova. Investicija je, ipak, na čekanju, dok se ne popravi lokalni put pun rupa, što im je iz opštine davno obećano. Osim puta, problem je i slaba struja, ali na Zlatnom Boru ipak veruju da će nadležni prepoznati njihove napore i podržati ih. U protivnom će poručuju preseliti posao u Srbiju.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track