PARLAMENT RS SUSPENDOVAO REFERENDUM O SUDU I TUŽILAŠTVU BIH: Odluku donele vladajuće stranke, opozicija bila protiv
Foto: Narodna skupština Republike Srpske

glasanje

PARLAMENT RS SUSPENDOVAO REFERENDUM O SUDU I TUŽILAŠTVU BIH: Odluku donele vladajuće stranke, opozicija bila protiv

Bosna i Hercegovina -

Narodna skupština Republike Srpske (RS) suspendovala je referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH koji je trebalo da bude održan 19. novembra.

Za odluku o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma rano jutros su glasali poslanici vladajuće koalicije, Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, kao i poslanici Slobodnog demokratskog srpskog kluba, dok su protiv bili poslanici opozicionih stranaka.

Odluka o suspendovanju referenduma doneta je posle 17-časovne rasprave koja je obeležena oštrim polemikama predsednika RS Milorada Dodika i opozicionih poslanika.

Usvojeno je i sedam zaključaka, u kojima se navodi da parlament smatra da je potrebno odluku o referendum o radu državnog pravosudja ponovo vratiti na dnevni red u Skupštini i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih srpskih političkih stranaka u Skupštini RS i parlamentu BiH, odnosno sadašnje vladajuće koalicije i opozicionog Saveza za promene.

Navedeno je i da je Skupština RS, stavljajući van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu, "konstatuje da nisu prestali razlozi za raspravu i ocenu načina nastanka tih institucija putem nametanja Zakona o Sudu BiH".

Data je i podrška inicijativi da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom koje glasi - "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Parlament je usvojio zaključak u kojem se navodi da je RS Dejtonskim mirovnim sporazumom "potvrdjena državnost koju je unela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumevanju o promeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, zajedno s Federacijom BiH".

"To podrazumeva da RS ima pravo i obavezu da se izjašnjava o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za provosudje u skladu s Aneksom 4 (Ustava BiH)", navedneo je u jednom od zaključaka.

Dodik je tokom rasprave u više navrata pozvao opoziciju da s vladajućom većinom usvoji novu odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, smatrajući da je za sprovodjenje referenduma neophodna podrška opozicionog Saveza za promene koji učestvuje u vlasti na nivou BiH.

S druge strane, poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a su Dodika ga optuživali da se krije iza opozicije, navodeći da već postoji odluka o referendumu koju treba da sprovede i da mu za to ne treba njihova podrška.

Zahtev za povlačenje odluke o referendum podnele su stranke vladajuće većine, dok je opozicija ocenila da je suspenzijom referednuma Dodik pokazao strah za ličnu poziciju, ali i da je vlast devalvirala referendum kao mehanizam izjašnjavanja gradjana.

Održavanju referenduma Sudu i Tužilaštvu BiH oštro su se usprotivili predstavnici medjunarodne zajednice u BiH.

Odluka o sprovodjenju referenduma doneta je u leto 2015. godine, ali je sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u Službenom glasniku RS.

(Kurir.s/Beta)

Foto Narodna Skupština Republike Srpske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track