FOČANSKA VUČICA OSVOJILA KROV EVROPE: Jelena Simović se popela na Elbrus
Foto: Profimedia

podvig

FOČANSKA VUČICA OSVOJILA KROV EVROPE: Jelena Simović se popela na Elbrus

Bosna i Hercegovina -

Planinarka i alpinistkinja iz Foče Jelena Simović popela se na najveći vrh Evrope, na planini Elbrus na Kavkazu, u Rusiji, koji se uzdiže 5.621 metar iznad mora.

Jelena je ovaj podvig izvela juče u 10.45 časova po lokalnom vremenu, kao član ekspedicije od 35 planinara iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

U kratkom javljanju nakon silaska sa vrha, dvadesetrogodišnja Jelena, poznata po nadimku "fočanska vučica" rekla je da je ponosna što je postala najmlađa žena iz BiH koja je uspela da se popne na "planinu smrti".

"Elbrus nosi naziv planina smrti zbog temepratura koje se leti spuštaju ispod minus 30 stepeni Celzijusa. Bilo je naporno, ustajanje u ponoć, hodanje po jakom vetru i nevremenu. Ipak, jutro je obećavalo, tako da nas je sunce ispratilo sa planine, iako smo prethodno šest dana u šatorima čekali lepo vreme. Zadovoljna sam i ponosna na sebe. Zaista, telo funkcioniše drugačije iznad 5.000 metara nadmorske visine, ali hvala Bogu nisam imala problema sa visinom”, ispričala je Jelena, devojka koja pomera granice.

Ekspedicija se trenutno nalazi u gradu Terskol u podnožju Elbrusa, a Jelena kaže da se bori sa opekotinama i otvorenim ranama od sunca. Povratak kući je u utorak, 24. jula.

Kurir.rs/Radio Foča

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track