BOSANAC ZBOG MALARIJE PREBAČEN NA LEČENJE U ITALIJU: Radio na afričkim bušotinama, pa se razboleo
Foto: Profimedia

BIO U ZENIČKOJ BOLNICI

BOSANAC ZBOG MALARIJE PREBAČEN NA LEČENJE U ITALIJU: Radio na afričkim bušotinama, pa se razboleo

Bosna i Hercegovina -

U Kantonalnoj bolnici Zenica je zbog malarije bio je hospitalizovan Zavidovićanin Suvad Bečić (43).

Kako se saznaje, Bečić je radio na bušotinama u Africi, gde je i oboleo od ove zarazne bolesti. Po dolasku u BiH počeo je da se oseća loše, posle čega se javio u zeničku bolnicu, gde je i zadržan.

Prema rečima Ednana Drljevića, načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, pacijent je bio kratko u bolnici, posle čega je prebačen u Italiju.

"Pacijent je kod nas bio svega jedan dan. Radio je za italijansku firmu u Africi, na bušotinama, pa je osiguranje te firme zatražilo da lečenje nastavi tamo, najverovatnije u Udinama", pojašnjava Drljević.

foto: Avaz.ba

Dodaje da upravo u Italiji imaju neophodne lekove za lečenje ove bolesti, a da je ostao u njihovoj bolnici morao bi da prođe kroz proceduru jer bi trebalo dosta vremena da se naruče lekovi, a onda i sačekati da stignu.

Drljević ističe da ovo nije usamljen slučaj jer su nedavno imali i pacijenta iz Tešnja koji je oboleo od malarije, a da je u poslednje vreme povećan broj obolelih od ove zarazne bolesti.

"Godišnje imamo do četiri ovakva slučaja. Raniji slučajevi koje smo imali nisu bili toliko teški, kao što je to slučaj kod ovog poslednjeg pacijenta. Radilo se o otpornoj malariji, koja je, inače, itekako komplikovana i može završiti kobno", govori Drljević.

Svi pacijenti koji su se javljali u zeničku bolnicu zbog malarije radili su u Africi, koja je, prema poslednjim podacima, područje gde ima najviše obolelih od malarije, a za njom slede zemlje jugoistočne Azije.

Srećom, za sada nije bilo slučajeva s tragičnim ishodom, a u zeničkoj bolnici uspešno su izlečili sve pacijente koji su im se do sada javili s ovim oboljenjem.

Simptomi malarije

Malarija se obično prenosi ugrizom zaraženog komarca malaričara. Simptomi se obično razvijaju deset dana do četiri nedelje nakon infekcije.

Kod nekih osoba simptomi ostaju nevidljivi i po nekoliko meseci. Neki malarijski paraziti mogu da uđu u telo, ali da se ne razvijaju. Uobičajeni simptomi malarije su snažna groznica, visoka temperatura, obilno znojenje, glavobolja, mučnina, povraćanje, proliv, anemija, bol u mišićima, konvulzije, koma, i krvava stolica.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track