U DOMOVINU ĆEMO SE VRATITI, ALI SAMO NA ODMOR:  Ispovest 3 mlade devojke koje su bolji život našle u Nemačkoj
Foto: Avaz.ba

TAMO IMAJU ŠANSE ZA USPEH

U DOMOVINU ĆEMO SE VRATITI, ALI SAMO NA ODMOR: Ispovest 3 mlade devojke koje su bolji život našle u Nemačkoj

Bosna i Hercegovina -

Informacija da sve više mladih napušta BiH više nikoga ne iznenađuje, a nadležne i dalje nimalo ne zabrinjava, iako je prilično šokantno to što mnogi od njih više nikad ne nameravaju da se vrate u domovinu.

U reci mladih Bosanaca i Hercegovaca koji bolji život traže van BiH su i Lejla Bešlagić iz Bihaća, Zeničanka Ivana Dujmović i Lejla Mujarić iz Tuzle. Sve tri su se zaposlile u Nemačkoj i tu grade svoj život.

Šansa za uspeh

Lejla Bešlagić ima 22 godine, a rodni Bihać napustila je pre mesec i došla u Nidatal, malo mesto u Nemačkoj u kojem, osim velikog tržnog centra i staračkog doma, i nema zanimljivih sadržaja za jednu devojku.

"Putem Agencije za rad u Sarajevu uspela sam da dođem u Nemačku i zaposlila se u staračkom domu. Srednju medicinsku školu završila sam u Bihaću, položila B1 ispit nemačkog jezika, a ovde moram da polažem B2 pa onda da radim na priznavanju diplome. Prihvatili su me srdačno, odmah su mi dodelili i sobu u domu, da ne bih morala da se izlažem dodatnim troškovima", priča Bešlagić.

U Bihaću nije mogla da nađe posao, a u Nemačkoj joj, kako kaže, daju sve šanse za uspeh, a nude joj i dalje školovanje.

"Ja u svojoj zemlji kao mlada devojka, željna rada i napredovanja, nisam imala nikakvu budućnost. Da sam bila deo neke rukovodeće stranke, možda bih i imala. Ovako, ja svoju budućnost gradim u Nemačkoj i svako ko može neka ide", poručila je ona.

Ivana Dujmović u Nemačku je došla, takođe, u potrazi za poslom, a Medicinsku školu završila je u Zenici. Ima 24 godine i brojne planove.

"U Nemačkoj sam već pet godina, došla sam posredstvom prijatelja koji je imao svoj centar za negovanje starijih osoba u gradu Sindlingenu. Bilo mi je teško da se naviknem, prvi put sama, bez roditelja. Sada sam u Ofenbahu, radim na klinici i imam sve o čemu bih u domovini mogla samo da sanjam", govori Ivana.

Dalje školovanje

Za Lejlu Mujarić mnogi kažu da je odabrala pogrešno zanimanje, jer je pre za modnu pistu nego za starački dom ili bolnicu. Ali, ova mlada Tuzlanka kaže da joj je prioritet da gradi karijeru medicinske sestre. Odlično govori nemački jezik i izuzetno je cenjena među kolegama u zdravstvenoj ustanovi gde radi.

"Ovde sam došla 2015. a Tuzlu sam napustila zbog nemogućnosti da mladi napreduju. Nije mi žao što sam otišla. Prema mom mišljenju u BiH za mlade nema nikakve perspektive. Ovde ću nastaviti školovanje, a u BiH ne nameravam nikad više da se vratim, osim kao turista, na dve nedelje odmora", poručuje Mujarić.

Pomoć roditeljima

Ivana Dujmović u BiH nije imala nikakve šanse za zaposlenje, pokušavala je i u Sarajevu, ali, kako kaže, bez veze i poznanstava sve bi odmah palo u vodu. Danas u Nemačkoj radi za satnicu i do 30 evra, deo novca ulaže u dalje školovanje, a pomaže i roditeljima.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja