SERGEJ LAVROV: Favorit Rusije na izborima u BiH je narod!
Foto: Pritnscreen YouTube/RT

Poseta MINISTRA SPOLJNIH POLOVA RUSIJE

SERGEJ LAVROV: Favorit Rusije na izborima u BiH je narod!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - Ministri spoljnih poslova Ruske Federacije i BiH, Sergej Lavrov i Igor Crnadak, potpisali su danas u Sarajevu Plan konsultacija između dva resora.

Lavrov je kazao da je imao sadržajne sastanke sa članovima Predsedništva BiH i ministrom spoljnih poslova BiH. On je dodao da Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog mirovnog sporazuma i da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ustavna ovlašćenja entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Mi smo zainteresovani za rezultate izbora u BiH koji bi se zasnivali na tim principima. To će doprinijeti konsolidaciji i smatram da će to biti doprinos suživotu u BiH. Mi cenimo što nam je potvrđen razvoj saradnje. Rusija je takođe zainteresovana za razvoj saradnje s BiH", rekao je Lavrov.

foto: Pritnscreen YouTube/RT

On je kazao da u BiH posluju velike ruske kompanije te da ove godine Rusija i BiH obeležavaju 40 godina saradnje u naftnoj sferi.

"Nastavljamo naše isporuke gasa bez bilo kakvog problema u BiH", poručio je Lavrov dodajući da BiH i Rusija imaju tradicionalno dobre veze u kulturnom kontekstu.

Šef ruske diplomatije kazao je da će Rusija nastaviti dodeljivati stipendije bh. građanima koji su zainteresovani za studiranje u Rusiji. Što se tiče potpisanog sporazuma, Lavrov je rekao da je reč o upoređivanju pristupa o najaktuelnijim pitanjima, uključujući pristupe u EU, UN i OSCE-u.

Kako kaže, Rusija podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i poštovamke rezolucije 1244. On je istakao da su Rusija i BiH saglasne da na Balkanu ne treba stvarati konfrontacije i da bilo koji spoljni igrač ne sme misliti da baš on može dirigovati stvari na Balkanu, a drugima zabranjivati ulaz.

Kaže da je Rusija dobro sarađivala sa EU i ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi se ta saradnja menjala.

Novinari su upitali Lavrova da li Rusija podržava neku političku stranku u BiH (prije svega u RS-u) u izbornoj utrci, a šef ruske diplomatije odgovorio je da Rusija isključivo podržava građane BiH.

foto: Pritnscreen YouTube/RT

"Mi imamo svoje favorite. Ti favoriti su ljudi koji će glasati za političare. Nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa, jer mi podržavamo građane. Mi ćemo poštovati izbor Bosanaca i radićemo s onim predstavnicima kojima građani BiH daju poverenje", rekao je Lavrov.

Upitan je i da li je pročitao pismo koje mu je uputila grupa građana Pravda za Davida. Odgovorio je da se još uvek nije upoznao o sadržaju pisma, ali da ga je Crnadak informisao kako su građani poslali pismo. Reč je uzeo i Crnadak koji je takođe primio pismo, a koji je kazao da je preneo poziv grupe Pravda za Davida ruskom šefu diplomatije.

"Mislim da je veoma teško postići to da Lavrov večeras bude tamo. Ne zbog njega, već zbog protokola u Banjaluci", rekao je Crnadak.

Sergej Lavrov popodne dolazi u posetu Republici Srpskoj, gde ga dočekuju na najvišem nivou.

Crnadak je zatim na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da Rusija ima princiijelan stav kada je reč o unutrašnjim odnosima BiH, kao i da je vlast u toj državi zahvalna na ruskoj podršci Dejtonskom mirovnom sporazumu i uvažavanju ustavne strukture BiH i pozicije dva entiteta.

Rekao je da je Dejtonski sporazum dao dobru osnovu za mir i suživot, da je zato odrška Rusije, koja je bila jedan od kreatora tog sporazuma, važna.

Ukazao je na osebno dobre odnose koje Republika Srpska ima sa Rusijom i dodao da to nije prepreka razvoju odnosa s BiH, već suprotno.

foto: Pritnscreen YouTube/RT

Crnadak je rekao da je Lavrovu preneo da se pozicija BiH neće menjati kada je reč o pitanjima vezanim za Srbiju i Kosovo, NATO i sankcije.

foto: Pritnscreen YouTube/RT

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja