DODIK I LAVROV JASNO I GLASNO PORUČILI IZ BANJALUKE: Kada ovde imate vojno prisustvo Zapada, a nijednog ruskog vojnika, besmisleno je pričati o RUSKOM uticaju! (FOTO)
Foto: Reuters / Dado Ruvić

zajednički stavovi

DODIK I LAVROV JASNO I GLASNO PORUČILI IZ BANJALUKE: Kada ovde imate vojno prisustvo Zapada, a nijednog ruskog vojnika, besmisleno je pričati o RUSKOM uticaju! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je danas sve spekulacije o lošem uticaju Rusije u BiH, navodeći da je Rusija bila i ostala prijatelj Republike Srpske.

"Kada ovde imate prisustvo vojnih snaga zemalja Zapada, a nemate nijednog ruskog vojnika onda je besmisleno pričati o ruskom uticaju. Odbacujem bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju ovde" rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Odbacivši navode da je "ruski čovek", Dodik je istakao da je "srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju, a da je veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije".

On je podsetio i da "RS nije dozvolila BiH da uvede sankcije Rusiji".

foto: Reuters / Dado Ruvić

Lavrov je naglasio i da se „apsolutno podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu", precizirajući da je reč o Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori.

„Apsolutno smo ubeđeni da pitanja treba da se rešavaju uz uzajamnu saglanost učesnika, a nedopustive su akcije spoljnih aktera koji pokušavaju narodima na Balkanu da nametnu ono 'ili ste sa nama, ili ste sa Rusijom", rekao je on.

Lavrov je ponovio i stav po pitanju očuvanja Dejtonskog sporazuma.

"Nismo mi ti koji pokušavaju da promene Dejtonski sporazum i nismo mi ti koji žele da se održi status protektorata u BIH. Naprotiv, borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona. BIH je priznata kao nezavisna, suverena i samostalna država" istakao je Lavrov.

Kurir.rs

Foto: Reuters / Dado Ruvić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja