SARAJLIJA DONIRAO OCU DEO JETRE I SPASAO MU ŽIVOT: Opet bih sve uradio bez razmišljanja!
Foto: Instagram/Džan Kapić

herojski

SARAJLIJA DONIRAO OCU DEO JETRE I SPASAO MU ŽIVOT: Opet bih sve uradio bez razmišljanja!

Bosna i Hercegovina -

Džan Kapić iz Sarajeva je imao tek nekoliko godina kada je njegov otac oboleo od ciroze jetre.

Najpre mu je postavljena pogrešna dijagnoza, da bi godinama kasnije saznao kako je njegova jetra nepovratno oštećena. Džan je bio potencijalni donor i pre dve godine spasao je život svom ocu.

"Odluka koju sam doneo rukovodila se odnosima u porodici. Sestra i ja samo odgojeni tako da je porodica najbitniji faktor naših života", kazao je 27-godišnji Džan.

#clash #of #generations

A post shared by Dzan Kapic (@dzankapic) on

Kada su saznali da je transplantacija sa živog donora uspešnija, a da je moguća jedino ukoliko njegova sestra Džana ili on doniraju deo jetre, nije imao dileme.

"Glupo je pričati o razlozima jer ih ima mnogo i većina ih je subjektivne prirode, ali jedan od razloga je taj što sam ja muško i ožiljak koji nije primetan meni bolje stoji", rekao je uz osmeh.

Njegovom ocu oštećena je bila i žučna kesa. U termalnu fazu bolesti ušao je 2015. godine. Život mu je mogla da spasi samo transplantacija.

#goodfellas

A post shared by Dzan Kapic (@dzankapic) on

"Dve godine smo se spremali za ovaj zahvat. Bilo je mnogo uspona i padova, rađanja i gubljenja nade, ali smo sve prebrodili kao porodica i individualci", kazao je.

Ocu je bilo teško kada je saznao da sin želi da donira deo jetre i pokušao je sve da zavara govoreći kako čeka pozive za druge opcije.

"Kupovao je vreme da ne dođe do donošenja odluke. Njegovo mišljenje se bazira na tome da roditelj treba dati detetu sve pa i organ, a nikako obratno. Mama i tata su dali sve sestri i meni i mislim da ovaj put njegovo mišljenje nisam uvažio s pravom", rekao je Džan.

Danas obojica imaju normalan i zdrav život, poput svih ostalih zdravih ljudi, što je za njegovog oca velika promena života nakon 20 godina bolesti.

"Na ranije događaje i ožiljke gledamo s smeškom, bez opterećenja jer smo postoperativnu fazu prošli školski. Teško je dati savet, ali jedno je sigurno da bih opet sve isto uradio bez razmišljanja", kazao je.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Instagram/Džan Kapić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track