OPŠTINA USORA U BiH PROGLASILA KOMŠIĆA NEPOŽELJNIM: Zaobiđi nas, ne smatramo te svojim predsednikom
Foto: Reuters

PERSONA NON GRATA

OPŠTINA USORA U BiH PROGLASILA KOMŠIĆA NEPOŽELJNIM: Zaobiđi nas, ne smatramo te svojim predsednikom

Bosna i Hercegovina -

Novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić proglašen je za nepoželjnu osobu u opštini Usora, saopšteno je iz ove lokalne zajednice.

S obzirom na to da su u Predsedništvo BiH izabrana dva bošnjačka člana i da se Komšić lično stavio u funkciju majorizacije hrvatskog naroda u BiH, iz opštine Usora mu poručuju da u svom budućem političkom delovanju kada bude zastupao građane BiH zaobiće područje ove lokalne zajednice, gde većinski žive Hrvati jer ga ne smatraju svojim legitimno izabranim predsednikom.

U saopštenju, koje su potpisali načelnik opštine Zvonimir Anđelić i predsednik opštinskog veća Usore Ivo Suvala, navodi se da je izborom Komšića na poziciju hrvatskog člana Predsedništva BiH, dominantno bošnjačkim glasovima, grubo narušeno osnovno načelo Ustava BiH o konstitutivnosti tri naroda koje podrazumeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu ravnopravnost.

"Time je izigrana i uzurpirana volja hrvatskog naroda u Federaciji BiH od najbrojnijeg bošnjačkog naroda i dovedeno je u pitanje poverenje hrvatskog naroda u demokratske strukture i institucije u ovoj složenoj dejtonskoj ustavno-pravnoj strukturi BiH", ističe se u saopštenju.

Rukovodstvo opštine ističe da na području ove lokalne zajednice živi 90 odsto hrvatskog naroda, a na proteklim izborima kandidat za hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragan Čavić dobio je podršku 74 odsto od ukupnog broja birača koji su glasali, što je 82 odsto hrvatskog biračkog tela u opštini Usora.

"Izjavu Komšića da je on predsednik i svih Hrvata koji nisu glasali za njega smatramo uvredljivim i licemernim izrugivanjem načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. BiH nije građanska država, već država tri konstitutivna naroda i ostalih", zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track