KUSTURICA: Kad bi Dodik bio glavni u BiH, zemlja bi za 5 godina izašla iz krize
Foto: RTRS

REČI HVALE ZA SRPSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA

KUSTURICA: Kad bi Dodik bio glavni u BiH, zemlja bi za 5 godina izašla iz krize

Bosna i Hercegovina -

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da, kada bi Milorad Dodik bio glavni preovlađujući ton u BiH, ta zemlja bi za pet godina povećala sve parametre uspešnosti, izašla iz ekonomske krize i pojačala infrastrukturu.

"On na manevarskom prostoru deluje kao najbolji centrafor na svetu. Čuvaju ga svi, ali kada lopta poleti u šesnaesterac, on je nezaustavljiv. Sposoban je da otrese dvojicu protivnika s leđa i da postigne gol", rekao je Kusturica.

On je dodao da će se videti vrlo brzo da Dodik nije problem, kao što ga stranci predstavljaju, pišu Novosti.

"Rasplet devedestih bio je samo još dokaz da se tamo ratovi ne vode da bi rešili neki problem, nego, kada završe dejstva, čekaju nove ratove da bi rešili nagomilane probleme iz proteklih vremena", smatra Kusturica.

On je ocenio da je Dodik važan, jer uspeva da uradi sve što zamisli i da ima neverovatnu energiju.

"Јednom je u zoru na Mećavniku za vreme Festivala 'Kustendorf' pred odlazak na spavanje otpevao neki krajišku pesmu. Sve cveće u saksijama i na terasi se treslo, a drvo podrhtavalo", naveo je Kusturica.

Istakao je da istinu o stanju u BiH Dodik ponavlja svakodnevno, čineći tako da u teškim okolnostima ona bude dostupna svima na dnevnom nivou.

"Od selendre Banjaluke, on je napravio grad, gde se mogu pobrojati svi simptomi evropskog centra, uključujući i predgrađe. Uz stotinjak kilometara auto-puta, uz bolnice i škole, presudno je uticao na stvaranje Andrićgrada kao središta kulture i nauke", kaže Kusturica.

Dodao je da su plate u Republici Srpskoj veće nego u Srbiji ili Rumuniji, iako ne utiču presudno na domaćinsku ekonomiju.

Kusturica je naveo da je početak Dodikovog uspeha bila dobra saradnja sa Vojislavom Koštunicom i prodaja mobilnog operatera na najbolji način i završila odličnom političkom kooperacijom sa Aleksandrom Vučićem, bez čije podrške ne bi bilo ništa kako jeste.

Kurir.rs/ Večernje novosti

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track