DODIK I ČOVIĆ O DOGOVORU SNSD-HDZ: Nastavljamo da zajednički nastupamo na svim nivoima vlasti! Bošnjaci, nemojte da vas dugo čekamo! (VIDEO)
Foto: Printscreen RTRS

SARADNJA

DODIK I ČOVIĆ O DOGOVORU SNSD-HDZ: Nastavljamo da zajednički nastupamo na svim nivoima vlasti! Bošnjaci, nemojte da vas dugo čekamo! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Dogovorili smo se da uspostavimo zajedničku politiku na nivou BiH, pre svega da obezbedimo da naše politike dovedu do toga da BiH brzo dobije pristupne pregovore sa EU, izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD, posle razgovora u istočnom Sarajevu sa delegacijom HDZ, koju je predvodio Dragan Čović.

"Želimo da naša saradnja bude u funkciji napretka", rekao je on i dodao da je neophodno pristupiti formiranju vlasti na svim nivoima.

Dodik je naveo da će se u Srpskoj već od narednog ponedeljka pristupiti formiranju vlasti.

"Pristupićemo i određivanju mandatara u formalnom smislu. Mislimo da Vlada može da bude formirana do kraja ovog meseca ili za nekoliko dana u decembru", istakao je on.

foto: RTRS

Dodik je naveo da je saradnja SNSD i HDZ kapitalna i da je HDZ ostvario istorijski maksimum, iako novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH nije iz ove partije.

"To ne sprečava HDZ da i dalje buude reprezentativan u BiH i zato ćemo i dalje ćemo sarađivati", poručio je lider SNSD i dodao da je HDZ na proteklim izborima ostvario kapitalan, istorijski rezultat.

foto: Printscreen RTRS

Čović je izrazio želju za nastavkom i jačanjem saradnje. Ponovio je da je neodrživa i nelegitimna situacija u kojoj jedan narod bira predstavnike drugog naroda.

"Pitanje izbornog zakona je ključno pitanje u BiH", istakao je on. Čović je kazao i da HDZ sa SNSD gradi politike oko ključnih pitanja i da je ova stranka zadovoljna izbornim rezultatom. Takođe je poručio da se desetogodišnja uspešna saradnja dve stranke nastavlja.

foto: Printscreen RTRS

"Pošto znam vokabular i znam pristupe, želim da kažem: mi se ovde ništa nismo dogovarali protiv nekog trećeg. Zato pozivamo tog trećeg da dođe sa nama i dogovori se... Bošnjaci, nemojte da vas predugo čekamo", kazao je Dodik odgovarajući na pitanje novinara i rekao da Srbi i Hrvati danas imaju svoju političku reprezentaciju na nivou BiH i da čekaju reprezentaciju Bošnjaka.

foto: Printscreen RTRS

"Nećemo dopustiti, šta god to značilo, da se konstituiše Dom naroda FBiH bez potpune popune srpskih predstavnika. Ovaj put će morati biti u Domu, svih njih 17. Degradirajuća je poruka federalne vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u FBiH nije bio popunjen. Zalažemo se da srpski politički predstavnici FBiH imaju svoj puni kapacitet, a to podrazumijeva da Srbi imaju pravo na najveći nivo političkog zastupanja", dodao je Dodik.

Na današnjem sastanku delegaciju SNSD, osim Dodika, koji je izabran za srpskog člana Predsedništva BiH, činili su i potpredsednici SNSD Željka Cvijanović i Radovan Višković. U delegaciji HDZ-a BiH bili su i potpredsednik stranke Borjana Krišto, te visoki stranački funkcioneri Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track