LUKAČ TRAŽI OD MEKTIĆA: BiH da glasa protiv prijema Kosova u Interpol!
Foto: Printscreen/ Facebook

IZNEO STAV REPUBLIKE SRPSKE

LUKAČ TRAŽI OD MEKTIĆA: BiH da glasa protiv prijema Kosova u Interpol!

Bosna i Hercegovina -

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač obavestio je ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da je stav Republike Srpske da, ako Kosovo bude tema predstojeće Generalne skupštine Interpola, delegacija BiH treba da glasa za "neprihvatanje" članstva te teritorije u tu Međunarodnu organizaciju kriminalističke policije.

Generalna skupština Interpola biće održana od 19. do 22. novembra u Dubaiju.

U pismu Mektiću, koji predvodi delegaciju BiH na Generalnoj skupštini, Lukač je istakao da je to stav Rpublike Srpske o ovom pitanju.

Naveo je i da je Kosovo, shodno međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, sastavni deo Srbije pod privremenom međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija i da nije član UN, niti ima status posmatrača u Generalnoj skupštini UN.

Dragan Mektić
Dragan Mektićfoto: Reuters

Lukač podseća Mektića da BiH nije razmatrala niti priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Istakao je i da bi svaki drugi vid glasanja, "za prijem" ili "uzdržanost", predstavljalo grubo kršenje međunarodnog prava i svrstavanje BiH u red zemalja koje podržavaju tzv. nezavisnost samoproglašenog Kosova.

To bi, naveo je Lukač, dovelo do nesagledivih negativnih posledica u odnosima BiH i Srbije, što nije strateški cilj BiH.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track