DODIK, KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SUTRA POLAŽU ZAKLETVE: Inauguracija novih članova Presedništva BiH! Ovo su reči koje će izgovoriti!
Foto: EPA, Marina Lopičić, Reuters

7 SAZIV PREDSEDNIŠTVA BiH

DODIK, KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SUTRA POLAŽU ZAKLETVE: Inauguracija novih članova Presedništva BiH! Ovo su reči koje će izgovoriti!

Bosna i Hercegovina -

Milorad Dodik, Srbin iz Republike Srpske, Bošnjak Šefik Džaferović i Hrvat Željko Komšić sutra će položiti zakletvu i u naredne četiri godine činiće sedmi saziv Predsedništva BiH nakon rata u BiH.

Tekst zakletve glasi: "Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Tekst zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, oba iz FBiH.

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost smatra se završenim.

Prvu put ove godine srpski član Predsedništva Milorad Dodik zakletvu će položiti i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana danas, prenela je RTRS.

U Poslovniku o radu Predsedništva BiH navodi se da je zadatak članova Predsedništva da štite interese entiteta.

Predsedavanje u novom sazivu Predsedništva po automatizmu preuzima član prema sledu rotacije predsedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Dodik.

Predsedavajući Predsedništva menja se svakih osam meseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA, Marina Lopičić, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track